Orange the world

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwentot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

WERKT ANGELA VANAVOND?

Vrouwen (en mannen) die lastig gevallen worden tijdens het uitgaan, kunnen met de codevraag: “Werkt Angela vanavond?” bij de bar aangeven dat ze in gevaar zijn, (seksueel) geïntimideerd worden of zich in een ander soort ongemakkelijke situatie bevinden. In Engeland wordt deze code al met succes toegepast (Ask for Angela). Vrouwen worden eerder geholpen en worden beter beschermd.
Op 24 november is de start van de campagne in Patronaat. De burgemeester, dhr. Jos Wienen, zal de campagne officieel openen.