Kom naar Areopagus met Jeroen Smit

Op zondag 2 februari gaat Ad van Nieuwpoort in gesprek met schrijver en journalist Jeroen Smit over zijn recent verschenen boek Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman. Jeroen Smit is sinds 2004 actief als freelance journalist. Naast het schrijven van columns en commentaren over bedrijfseconomische en management onderwerpen, presenteert hij ook radio- en tv-programma’s en was hij een aantal jaren bijzonder hoogleraar Journalistiek aan de RU Groningen.

 

Smit kreeg faam met het schrijven van boeken over een tweetal spectaculaire debacles, die het Nederlandse bedrijfsleven in het eerste decennium van de nieuwe eeuw troffen, te weten Het Drama Ahold (2004) en De Prooi, blinde trots breekt ABN Amro (2008). Eind 2019 verscheen zijn nu al veel geprezen boek over de voormalig CEO en visionair Paul Polman (Unilever).

De alom geprezen boodschap van Polman was dat bedrijven die niet bijdragen aan een betere wereld geen bestaansrecht hebben. Ze moeten zich, volgens Polman, op het goede richten, de wereld beter maken, het geld komt dan vanzelf. Na de door hebzucht en overmoed gekenmerkte crisis van 2008 wordt deze boodschap van de nieuwe CEO van Unilever met gejuich ontvangen. Onverbiddelijk en onvermoeibaar legt Paul Polman uit: multinationals als Unilever spelen een hoofdrol in het uitbannen van armoede en het aanpakken van het klimaatprobleem. Dit is het grote gevecht om de ziel van het kapitalisme.

Maar de moedige pionier loopt zo ver voor de troepen uit dat ‘zijn’ duurzame Unilever in 2017 dreigt te worden opgeslokt door concurrent KraftHeinz. Na deze ‘bijna-doodervaring’ gaat Polman op zoek naar een veilige haven voor zijn experiment. Door dagkoersen geregeerde Britse aandeelhouders en Nederlandse politici versperren de slecht luisterende ‘CEO-priester’ de weg. Zijn poging om er eindelijk echt één bedrijf van te maken met één hoofdkantoor in Nederland, mislukt op dramatische wijze.

 

De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd ontfermt.

In de bestsellers ‘Het drama Ahold’ (2004) en ‘De Prooi’ (2008) reconstrueerde Jeroen Smit hoe falend leiderschap, opgejaagd door op snelle winst gerichte aandeelhouders, veel waarde vernietigde. De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd ontfermt. In ‘Het grote gevecht’ laat Smit op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal, als consumenten, werknemers en vooral ook als beleggers, een grote draai moeten maken. Maar de grote vraag, ook op deze Areopagusmiddag, zal zijn of dit werkelijk een kans van slagen zal hebben.

Areopagus met Jeroen Smit
Zondag 2 februari 2020
16.00-17.00 uur
Muziek: Amos Osterhaus zit aan de vleugel
Na afloop meet&greet!

Locatie: Dorpskerk Bloemendaal, Kerkplein 1
Toegang: uw gift. Of doe uw gift via GIVT
Luister live via radiobloemendaal.nl
Lees meer over Areopagus