Kerkuitje naar Beeckestijn en oud-Velsen

Het was een druilerige donderdagochtend toen 30 enthousiaste mensen zich op het kerkplein Bloemendaal verzamelden voor het jaarlijkse kerkuitje. Dat het soms fris en vochtig was werd op de koop toe genomen omdat het programma uitzicht bood op een dag vol sociale en historische belevenissen. We werden hierin niet teleurgesteld. Men kwebbelde er lustig op los en we werden tot twee keer toe ondergedompeld in historische sferen. Eerst in de ambiance van het wel zeer luxe zomerverblijf van rijke en toch ook wel enigszins pronklustige Amsterdammers. Beeckestijn was hun vakantiewoning. Later gingen we naar Oud-Velsen, dat als een schilderachtig buurtschapje opgesloten ligt tussen een drukke verkeersweg, het robuuste Noordzeekanaal en de inrit van de Velsertunnel. Als het Gallische dorpje van Asterix en Obelisk houdt het dapper stand tegen het oprukkende weg- en waterverkeer.

Bijna iedereen kent de imposante witte voorgevel met het royale voorplein van buitenplaats Beeckestijn en misschien ook nog het landschapspark eromheen, maar deze dag konden we ook werkelijk naar binnen. We kwamen in de hall en de gang waar de konden zien hoe de zichtlijn van het park van binnenuit functioneert. De witmarmeren vloer is op kunstige wijze symmetrisch gelegd en de plafons zijn rijk geornamenteerd. Het gehele gezelschap kon koffiedrinken in de grote keuken. Als je even niet in gesprek was, kon je er de sfeer opsnuiven in de werkruimte van het keukenpersoneel met oudhollandse tegels, het marmeren aanrecht, de waterpomp, het fornuis en de vuurplaats. Daarna ging de rondleiding door de benedenverdieping en ook nog langs een slaapkamer boven.

Oud-Velsen bestaat uit historische gerestaureerde huizen en huisjes langs autovrije straatjes rond de zeer oude Engelmunduskerk. Deze kerk is genoemd naar Engelmundus die rond het jaar 700 vanuit Engeland meereisde met Willibrord om in de lage landen het christendom te prediken. Het werkterrein van deze Engelmundus was Kennemerland (Kinheim). Hij stichtte hier een kerk. Later, in de 11de eeuw, werd de stenen Engelmunduskerk gebouwd. In de kerk kregen we het een en ander te horen over de geschiedenis van een van de alleroudste kerken van Nederland, bijvoorbeeld over Willem I van Brederode (13e eeuw). De opgegraven grafsteen van hem en zijn vrouw Hillegonda is tentoongesteld in de kerk. Vervolgens trakteerde Dirk Out op een klein en feestelijk orgelconcert. We sloten ons kerkuitje af met een rondwandeling door deze fraaie buurtschap onder leiding van een gids. Het werd duidelijk dat door aanleg en verbreding van het Noordzeekanaal veel oppervlakte van Oud-Velsen verloren is gegaan in het water. Maar wat er van over is, wordt met liefde in stand gehouden als een verborgen pareltje.

De organisatie lag in handen van Cocky Kroon, Frank Jacobs en Joost Lub die op strakke doch prettige wijze leiding gaven aan dit geslaagde kerkuitje