Kerkreisje naar Amsterdam

We begonnen met koffie, thee, chocolademelk (met slagroom!) in het voormalige Koffiehuis tegenover Amsterdam CS. Vandaar was het maar een korte wandeling naar het museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

De groep bestond uit 16 deelnemers en er was veel talent bij. Zo bleek Joost Lub een uitstekende stadsgids te zijn, die ons vertelde over de oude stad. En kunsthistorica Maria Linker maakte ons op haar eigen bescheiden manier opmerkzaam op details in de gebouwen die ons niet eerder waren opgevallen. Zo’n wandeling door een stil Amsterdam (want buiten het seizoen en nog redelijk vroeg) is alleen al de moeite waard. Maria had haar vroegere leermeester aan de VU, dr. Peter van Dael bereid gevonden om ons rond te leiden in het museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het werd een heus college waarin hij uitleg gaf over schuilkerken in Amsterdam, de historie van het gebouw, de Rooms Katholieke symboliek, het bijzondere altaar, het ‘vaatwerk’ en de kunst.

We lunchten in het museumcafé en daarna gingen we op weg naar ons tweede doel: het Bijbels museum in het Cromhouthuis in Amsterdam. Het museum is daar nu nog gevestigd maar zal zich in de toekomst richten op rondreizende tentoonstellingen. Daar was de tentoonstelling die wij bezochten al een voorbeeld van. Traditionele ikonen en ikonen van onze tijd, geschilderd door Kees de Kort. Hij schilderde de prachtige afbeeldingen in de Kijkbijbel. Geen illustraties, geen plaatje bij de tekst, hij schilderde het verhaal. En dat geldt ook voor traditionele ikonen. Ook hier kregen we een heldere uitleg van Peter van Dael, over de historie van het huis en over de collectie. We sloten ons reisje af met een drankje. Het was een geslaagde dag.

ds. Juup van Werkhoven-Romeijn