Interview nieuwe predikant

Als gemeente konden we op 31 augustus al even kennismaken met de te beroepen predikant ds. Jessa van der Vaart. De bekendmaking in de dienst van 19 september van het feit dat ds. Van der Vaart het beroep had aanvaard, werd met applaus ontvangen. Op 12 december zal de intrededienst plaatsvinden. Voor mij was dat aanleiding om af te reizen naar Amsterdam voor een interview bij haar thuis. Wat mij meteen opviel was de suikerpot van bijzonder fraai keramiek die op tafel werd geplaatst. In de kamer stond een niet te missen vitrinekast met nog veel meer keramiek; allemaal werk van haar vader die als beeldend kunstenaar lesgaf aan de Rietveldacademie. In dit decor had ik een open en geanimeerd gesprek over haar motivatie, haar achtergronden en het predikantschap.

‘Ik ben in de kop van Noord-Holland opgegroeid in een kunstenaarsgezin. In Hoorn ging ik naar de middelbare school. Ik heb door mijn opvoeding oog voor beeldende kunst. In de theologie zoek ik ook een relatie met kunst en daar zou ik ook graag iets mee willen doen, al weet ik nu nog niet wat en hoe.

Na de studie heb ik eerst bij de IKON gewerkt voor de radio. Ik weet daardoor ook iets van radio maken. Daarna ging ik naar de Kloosterkerk in Den Haag voor jeugd- en jongerenwerk. Vervolgens ging ik naar Vrijburg in Amsterdam. Dat is een samenwerkingsverband van remonstranten en vrijzinnig protestanten. Ik werkte daar voor de laatste groepering.

 

 

Ik betrad een onbekend en fascinerend terrein

De aanvankelijke studiekeuze voor Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam was heel logisch, want ik was duidelijk een alfakind. Ik was veel bezig met schrijven en las ook heel graag. De wereld van tekst en taal was mijn wereld. Na een jaar studie merkte ik dat ik toch iets miste. Ik was ook een denker, zoekend naar antwoorden op levensvragen. In de studie Nederlands waren heel veel vakken die ik niet zo leuk vond, zoals grammatica en taalbeheersing. Ik zocht dus toch iets anders. Ik dacht daarbij aan theologie. Dat bleek echt een studie naar mijn hart omdat het bij vrijwel ieder deelvak gaat over tekst, context, geschiedenis en taal. Ik wist natuurlijk ook wel dat theologie iets met de kerk te maken heeft, maar dat was voor mij een vaag begrip, want ik ben niet kerkelijk opgevoed. Het besef van wat een kerk is, is gegroeid toen ik met medestudenten meeging naar kerkdiensten. Dat is een heel proces geweest. Ik betrad een onbekend en fascinerend terrein. Omdat ik de kerk niet kende, heeft het wel even geduurd voordat ik mij daar vertrouwd voelde. Ik heb vervolgens besloten de predikantenopleiding te gaan doen om te ontdekken wat het is om predikant te zijn. Toen kreeg ik de smaak te pakken; ik wilde eigenlijk maar één ding en dat is de verhalen vertellen en waar kan dat beter dan in de kerk?

Auteur: Herman Schippers

Lees het hele interview in het Maandbericht