
Met zo’n zinderende zomer als we de afgelopen maanden hebben gehad, waren de zomeractiviteiten natuurlijk een geweldig succes. De tafels mooi gedekt, gasten schoven aan en gastvrouwen serveerden heerlijkheden, wat een feest.
Scroll naar beneden voor de foto’s.
Geen ‘thee in de tuin’, maar vanwege de hitte ‘thee in het koele Kerkelijk Centrum’
Tafelgesprek
De tafels mooi gedekt, gasten schoven aan en gastvrouwen serveerden een heerlijke lunch. De eerste zomeractiviteit was meteen een succes. Tijdens de maaltijd kwamen we met elkaar in gesprek. Ook over het thema thuis. We kozen een voorwerp dat we associëren met ons thuisgevoel. Een potje lijm (ik ben aan huis geplakt, verbinding tussen huisgenoten), een landkaart, een boek, een recept, een bijbeltje. Het leverde mooie gesprekken op. Waarom de één het prettig vindt om voor zichzelf te koken en de ander zich daartoe moet zetten. Hoe het zou zijn om samen in één huis te wonen? Over dat je je ook thuis kunt voelen in een vreemde stad, op vakantie.
Thee in de Tuin?
Geen ‘thee in de tuin’, maar vanwege de hitte ‘thee in het koele Kerkelijk Centrum’. We speelden tussen thee en alle zoete heerlijkheden een spel: ganzenbord. Het spel is al oud, de eerste vermelding komt uit de 16e eeuw. Het spel heeft een spirituele achtergrond, het verbeeldt de levensweg van de mens. De spelers gaan hun levensweg met een reisgenoot: de gans, symbool van de menselijke ziel, maar ook van trouw en waakzaamheid. Het bord telt 63 velden met nummers. Het getal 63 geeft aardig weer welke leeftijd mensen destijds ongeveer bereikten. De nummers op het bord kun je dus zien als verwijzing naar de leeftijd of een levensfase van de mens.
De weg die je gaat in het leven, het lot van de spelers wordt bepaald door dobbelstenen. Maar ons leven wordt niet alleen bepaald door het lot. Je eigen inzet is belangrijk en om je levensweg te gaan heb je de a(A)nder nodig. Dus speelden we een aangepast ganzenbord. Per tafel gingen we sámen op reis. En de juiste antwoorden op de vragen bepaalden of we sneller ons doel bereiken, vragen die onze Bijbelkennis testten en die met het thema thuis te maken hadden. Wat is het uiteindelijke doel? Het meisje in het midden van het speelbord, voorbij vakje 63, verwijst misschien wel naar een uitspraak van Jezus ‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij’ (Markus 10, 14).
Hartelijke dank aan Clementine Bruggeman, Janny de Groot, Mini Hulscher, Tineke Janssen, Helen Joustra, Hetty Lub, Caroline Oosterhof, Nel van Veen, Jantien Westra en Bea te Winkel.
Bekijk de foto’s

























