Het verhaal van Feline

Hoi allemaal,

Ik heb voor jullie een vlogje gemaakt bij Stal de Naaldenhof, want daar kom ik iedere dag.

Hier is de link naar het filmpje.

Waarom maken we ook alweer zo’n Palmpasen stok? En welke betekenis hebben de versieringen? Weet je het nog?


Het kruis
Het is een kruis, om eraan te herinneren dat Jezus aan het kruis is gestorven.

Brood
Op de stok zit een broodhaantje. Het brood herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus, waar hij het brood brak en deelde met zijn discipelen.

De haan
De haan herinnert aan de voorspelling die Jezus aan Petrus doet tijdens dat laatste avondmaal, dat voordat de haan de volgende ochtend driemaal zal kraaien, Petrus Jezus zal verloochenen. Hoewel Jezus wordt verraden door Judas, wordt hij ook door Petrus verloochend. Nadat Jezus de volgende ochtend is gearresteerd en Petrus erop wordt aangesproken dat hij bij Jezus hoort, zegt hij – waarschijnlijk uit vrees voor zijn eigen leven – dat hij hem niet kent. Vlak daarna kraait de haan.

De dertig zilverlingen 
Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas, die Jezus verraad voor ‘dertig zilverlingen’. Daarom dient er een slinger van 30 rozijnen of andere gedroogde vruchtjes aan te hangen die verwijzen naar de 30 zilverlingen die Judas ontvangt om Jezus te verraden (al zijn het tegenwoordig vooral snoepjes of zoutjes).

De twaalf apostelen
Hoewel Jezus heel veel mensen onderrichtte, had hij 12 volgelingen die het dichtste bij hem stonden, dat waren de twaalf apostelen. Met deze twaalf apostelen genoot hij ook zijn laatste avondmaal. Daarom dient er ook een slinger van 12 noten aan te hangen, een verwijzing naar de 12 apostelen.

Eieren
Vaak hangen er ook eieren aan, vanwege het komende paasfeest. De eieren staan voor een nieuw begin. Het verhaal van Pasen is eigenlijk ook een verhaal van nieuw begin. Nadat Jezus is gekruisigd, zo vertelt de Bijbel, staat Jezus op uit de dood. Of we dit letterlijk of symbolisch moeten nemen, is een al eeuwendurend twistgesprek, maar het staat voor een nieuw begin.

Sinaasappel of citroen
Soms hangen er ook nog een sinaasappel of citroen aan, deze zure vrucht verwijst naar een passage uit de bijbel vlak voorafgaand aan het daadwerkelijk bezwijken van Jezus aan het kruis. Terwijl Jezus aan het kruis wordt bespot, is er –vlak voordat hij zijn laatste adem uitblaast – iemand die medelijden met hem heeft en die een spons gedrenkt in een soort zure wijn/azijn met gal (een pijnstillend middel uit die tijd) aan zijn mond brengt, zodat hij daarvan wat kan drinken.

Buxustakjes
Omdat bij ons geen palmbomen groeien, is de – eveneens altijd groen blijvende – buxus daarvoor in de plaats gekomen. De buxustakjes staan dus symbool voor de palmbladeren, waarmee Jezus op Palmzondag op weg naar de stad Jeruzalem werd bejubeld.
In sommige streken maakt men een krans van buxustakken in de Palmpasenstok, als teken van het eeuwige leven, want een cirkel is immers oneindig.

Dit heb je nodig voor een Palmpasenstok:

–       twee houten stokken, de ene langer dan de andere om een kruis mee te maken

–       wat touw om de stokken tot een kruis te maken

–       crèpepapier om de stok te versieren

–       wat plakband om het crèpepapier mee te bevestigen

–       doorzichtig stevig plastic draad en een naald

–       een broodhaantje of een haantje van papier

–       30 rozijnen of andere gedroogde vruchten (of snoepjes of zoutjes) + eventueel nog een rozijntje extra als ‘oogje’ van het haantje

–       12 noten, gedopt of heel

–       1 citroen of sinaasappel

–       1 of meerdere eieren
 

Veel plezier ermee!

Groetjes van Feline den Hollander en hoefjes van Happy Flower

De Challenge is dus: maak dit weekend een mooi versierde Palmpasen stok en zet die voor het raam. Heb je nog versiering over? Versier daarmee je huisdier! Wel een fotootje maken he?
Stuur die maar naar het kerkelijk bureau: bureau@kerkpleinbloemendaal.nl.