Freek de Jonge ontroerde Bloemendaal

Op zondag 17 september ging in een bomvolle dorpskerk in Bloemendaal Ad van Nieuwpoort in gesprek met schrijver, cabaretier en domineeszoon Freek de Jonge. Op de vraag waar zijn jarenlange gedrevenheid toch vandaan komt, refereerde De Jonge aan zijn vader: 'Hij legde in zijn werk steeds de vinger op de zere plek. En dat is precies ook wat ik meen te moeten doen: De vinger leggen op de zere plekken van de samenleving'. Het gedicht 'Wees niet bang' waarmee De Jonge de middag afsloot, ontroerde velen.
Nog nagenietend van zondagmiddag teken ik een paar dingen op naar aanleiding van mijn gesprek met Freek de Jonge. Zomaar even tussendoor om over na te kunnen denken...
Is het leggen van de vinger bij de zere plek van de samenleving niet onze roeping? 
Basisonderwijs zou zich vooral moeten toeleggen op het aanleren van vertrouwen, discipline en concentratie (geloof, hoop en liefde). De rest komt vanzelf.
Probleem van onze tijd is de fixatie op de vorm ten koste van de inhoud. Terwijl wij als mensen ten diepste allemaal geliefd willen worden, lijken de verschillende vormen ons steeds weer van elkaar te vervreemden.
Luister terug via het radio-icoon.
[nggallery id=47]