Duurzaamheid en honing uit eigen tuin

Tijdens de themadienst op Groene Zondag (18-10-2020) ging het over duurzaamheid, over dankbaar leven voor Gods goede gaven en over leven vanuit verwondering over de natuur om ons heen. We beseffen momenteel dat de aarde, Gods goede schepping, bedreigd wordt omdat de mens zich wel heel erg gedraagt als heerser, als de zelfgedachte kroon op de schepping. We leerden tijdens Groene Zondag dat niet de mens, maar de Sabbath de kroon op de schepping is en dat we als mens niet moeten heersen, maar dienen.

De huidige pandemie bepaalt ons weer bij de ongewisheid van het bestaan; het schokt ons zelfvertrouwen en maakt ons angstig en onzeker. Enerzijds helpt dat ons om weer te beseffen hoe afhankelijk we van elkaar zijn en ook verweven met elkaar. Maar de virusuitbraak maakt genadeloos duidelijk dat we bepaalde natuurwetten hebben overschreden en dat we anders zullen moeten gaan leven. De biologie van de mens kan onze wereldwijde snelle uitwisseling van virusdeeltjes tijdens carnaval, festivals en weekendjes shoppen in Milaan gewoon niet bijhouden. Dat is ook de achtergrond van het manifest ‘Het Groene Normaal’, waarin de moderne profeet Alfred Slomp ons als christenen in de samenleving oproept om ons te bezinnen en aan te haken bij de trend van duurzaam leven. Op de website www.hetgroenenormaal.nl kunt u het manifest lezen en mede ondertekenen.

Op 17 oktober 2020 kwam imker Pim Lemmers het kerkpad oplopen om ons 20 potten aan te bieden met de eerste oogst aan kerktuinhoning. De potjes hebben inmiddels hun weg gevonden naar alle kerktuin vrijwilligers en naar de medewerkers aan de themadienst over Duurzaamheid op Groene zondag 18 oktober 2020.  

Om dat thema te markeren deelden we bij het uitgaan van de kerk zakjes met biologische bloembollen uit. Crocussen natuurlijk, omdat die in februari 2021 als eersten weer kunnen zorgen voor de nieuwe voedselaanvoer voor bijen.

Wilt u ook kerktuinbijenhoning?

De eerste bestellingen voor de honing van onze kerktuinbijen zijn al binnengekomen. Binnenkort starten we met de verkoop voor 4 euro per pot; er wordt nu nog gewerkt aan een toepasselijk etiket. Wilt u ook alvast een reservering doen, dan kunt u dit bij mij opgeven. De opbrengst zal bestemd zijn voor de beplanting van onze onvolprezen kerktuin. Namens de werkgroep Groene kerk, Klaas van Giffen, 023-5271651, klaasvangiffen@online.nl       imker Pim Lemmers