Twee vrienden vertellen: Aart Staartjes en Karel Eykman

Twee unieke persoonlijkheden die al jaren met elkaar bevriend zijn. Dat is een recept voor een geweldige middag. En dat was het. Ter afsluiting van de kinderboekenweek ontving Ad van Nieuwpoort zondagmiddag 14 oktober schrijver Karel Eykman en acteur/schrijver Aart Staartjes.Karel 1 maart 1936 geboren in Rotterdam en  Aart eveneens op 1 maart, maar dan in 1938 in Amsterdam.

Het duo was te mede te gast vanwege het maandelijkse Areopagus, waarbij dominee Ad van Nieuwpoort spreekt met bekende Nederlanders, of personen die een bijzondere positie bekleden binnen onze samenleving. Dit keer werd aan beide gasten ruimte gegeven om voor te lezen uit eigen werk. Karel Eykman werkte als jeugdpredikant in Rotterdam en daarna in Amsterdam. In 1956 studeerde hij theologie in Utrecht. Hij begon met schrijven in de Schoolkrant van het gymnasium. (Bron: Karel Eykmanschool) In 1970 kwam Karel bij de IKON TV, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Zijn eerste boek “De werksters van half vijf en andere gelijkenissen” (1969) kwam hieruit voort, evenals de bekende kinderbijbel “Woord voor woord” (1976).

Hoewel beide schrijvers hun verhaal helder overbrachten, bemerkte ik aan de wijze van vertellen toch het bijzondere acteertalent van Aart Staartjes. Aart is een persoonlijkheid die zich uitstekend kan inleven in de kinderwereld. ‘Het kind zit nog altijd binnen in ons’ Sommige mensen, zo begreep ik van Aart, stoppen dat ver weg en anderen zijn heel open en tonen iets van dat kind dat zij voor heel hun leven binnenin zich dragen. Amos Osterhaus zat aan de vleugel en speelde vooraf aan- en tussen de verhalen van Karel en Aart gepast repertoire.

Verslag en foto’s: Charles Duijff