Exclusief genootschap decor van thriller

Ad van Nieuwpoort interviewde neerlandicus, schrijver en journalist René van Rijckevorsel over zijn laatste boek ‘Zwanenbroeders’. Het gaat over de oudste vereniging van Nederland, de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch. Een tamelijk exclusief en mysterieus genootschap van edellieden. 

Er zijn in dit land al te veel mensen die niets doen!

Dit genootschap werd in 1318 door katholieke geestelijken opgericht ter verering van Maria. Door de eeuwen heen veranderde de Broederschap van een oecumenische sociëteit tot een tamelijk exclusief en mysterieus genootschap van edellieden, waarvan ook prinses Beatrix en koning Willem Alexander lid zijn. Anno 2018 is het doel van de Broederschap het doen van goede werken. Een soort Rotary club dus, maar dan wel chiquer en veel ouder.

Tegen het decor van deze Broederschap heeft Van Rijckevorsel in verschillende verhaallijnen zijn eigen levenservaringen (facts) en fantasie (fiction) vervlochten tot een spannende faction-thriller. Hij is zich zeer bewust van het feit dat hij als lid van deze Broederschap hiermee een steen heeft gegooid in de stille vijver van dit instituut, dat juist dit jaar het 700-jarig bestaan viert.

“Heeft de Nederlandse elite zich niet te veel in de eigen ‘bubbel’ heeft teruggetrokken?” vraagt Ad van Nieuwpoort. Van Rijckevorsel: “De adellijke elite vervult zijn natuurlijke taak in Nederland niet meer, aangezien de overheid op vrijwel alle terreinen de voortrekkersrol naar zich toe heeft getrokken. Ter illustratie: anno 2018 wordt de helft van ons nationale inkomen via de overheid herverdeeld!

Wel zie ik een duidelijke rol voor de intellectuele elite, hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer zie ik als een boegbeeld van hen. De leden van onze Staten Generaal zijn geen elite, maar eerder vertegenwoordigers van het ambtenarendom. Het zou goed zijn als de Kamerbanken meer gevuld zijn met afgevaardigden vanuit het bedrijfsleven.”

Ad van Nieuwpoort: “En heeft u in deze dagen nog een boodschap voor ons?” “Ga niet achterover zitten, maar blijf bezig. Er zijn in dit land al te veel mensen die niets doen!”

Bio
Van Rijckevorsel (1961) heeft van 1994 tot 2001 gewerkt als correspondent en is sindsdien lid van de hoofdredactie van Elsevier Weekblad. Hij debuteerde als thrillerschrijver in 2014 met ‘Tunis’ en na het schrijven van ‘Zim’ in 2016 verscheen dit jaar ‘Zwanenbroeders’.