Areopagus

10475250_351970694995300_5328811681050794895_nMaandelijks een openbaar gesprek van Ad van Nieuwpoort, soms ook van een ander, op zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet.

Een politicus, een bestuurder, een schrijver bijvoorbeeld. Toegankelijk voor een ieder. Een gesprek over wat iemand beweegt, over zijn of haar achtergrond, over doelen en idealen en de praktijk van het leven in onze huidige maatschappij, in onze wereld. Discussie met de aanwezigen via schriftelijke vragen, maar ook na afloop bij een drankje. 

Film ‘Hier ben ik’ roert kijkers

Presentatrice Jacobine Geel interviewde de filmmakers Sarah Vos en Sander Snoep over hun nieuwe film ‘Hier ben ik’. Een film over de kerk van Bloemendaal, maar ook over kwetsbaarheid, over het durven tonen van je zwakheid.

Wie van deze film een geijkt portret had verwacht over onze kerkelijke gemeente in al zijn geledingen, die zal verrast zijn geweest over het uiteindelijke resultaat. Het is namelijk een intiem en kwetsbaar portret geworden van vier gemeenteleden, die te beschouwen zijn als een soort identificatiepersonages. Kijkers die zich identificeren met deze hoofdpersonen zullen namelijk merken dat de film ook iets achter hun eigen ‘scherm’ losmaakt. Het is dan ook geen amusementsfilm, maar eerder een uitnodiging om naar jezelf en je eigen leven te kijken.

De titel ‘Hier ben ik’ is ontleend aan Genesis 22 vers 7, maar wil ook iets uitdrukken van diezelfde kwetsbaarheid, die de hoofdpersonen in de film tentoonspreiden. Een kwetsbaarheid die dwars ingaat tegen de ‘stoere’ normen van onze huidige samenleving.

Film nog niet gezien? Bekijk hier de trailer en de bioscoopagenda

Of luister Areopagus terug, klik op het luidspreekicoon onder de foto’s

‘Integriteit hoog in het vaandel’ Dick Boer (Ahold)

Mooie ontmoeting in Areopagus Bloemendaal met de man waar we dagelijks mee te maken hebben: bestuursvoorzitter Ahold/Delhaize Dick Boer.
Integriteit hoog in het vaandel. Stapje voor stapje werken aan duurzaamheid. Huiswerkbegeleiding voor medewerkers. Maar tegelijk wel ook proberen overeind te blijven in het economische spel van belangen… Hoe complex!
Luister het gesprek terug door op het luidsprekericoon te klikken.

Vlak voor de verkiezingen gaf Bas de Gaay Fortman het belang van de grondwet aan

 Waarom is het de afgelopen weken zo weinig gegaan over het belang van onze grondwet? Die is namelijk bedoeld voor ‘allen die in Nederland zich bevinden’. In plaats van telkens te spreken over onze zogenaamde ‘Joods/Christelijke cultuur’ kunnen we het beter hebben over de waarden die zijn vastgelegd in onze grondwet. Dat zijn de waarden die ons zouden moeten binden. Was het niet de Koning zelf die in zijn troonrede van 2016 klip en klaar zei dat ‘… aan grondwettelijk vastgelegde normen niet kan worden getornd…’ ?
Zomaar wat quotes uit het inspirerende gesprek dat ik gisteren had met de bevlogen oud-politicus Bas de Gaay Fortman. Zijn boek ‘De Grondwetwijzer’ beveel ik van harte aan. Een heldere boodschap voor deze roerige tijden.

Youp was te gast: hilarisch en ontnuchterend

Youp van ‘ t Hek zong het gisteren met grote hartstocht voor het eerst in een kerk. Na een licht, ontnuchterend en hilarisch gesprek in Areopagus Bloemendaal…

Vannacht in m’n slaap word ik plots overvallen
straks komt een auto en die rijdt me kapot
wanneer zal de dood zijn fiets bij mij stallen?
wat zal mijn clou zijn? hoe is mijn plot?
misschien zegt de dokter: ‘meneer nog twee maanden’
en word ik door een slepende ziekte gesloopt
men zegt dat dat beter is voor nabestaanden
maar twee maanden pijn is toch niet wat je hoopt
deze dag is de eerste van de rest van mijn leven
dat denken er velen bij hun ontbijt
terwijl ik altijd denk: ik heb nog maar even
dit wordt de laatste van een prachtige tijd
dus moeten we dansen en moeten we vrijen
moeten we lachen en drinken vol vuur
lief hou me vast want nu ben ik nog bij je
tijd is toch geld dus het leven is duur
en ik merk elke dag dat ik me vergis
en dat er dan nog een uur over is…

Bekijk de foto’s: 

Je hebt een stem van buiten nodig om te weten dat je met z’n allen in een vissenkom zit

dsc_0688Wie op 11 december weinig speling had genomen tussen aankomsttijd en begintijd, kon nog slechts met moeite een plaatsje bemachtigen. De Dorpskerk van Bloemendaal was meer dan vol. Het ging om de presentatie van het boek Uit de tijd van Ad van Nieuwpoort dat kort geleden van de persen is gerold.

Amos Osterhaus bespeelde de vleugel, Niki Jacobs zong Jiddische liederen en Tooske Ragas presenteerde het geheel en stelde de vragen. De subtitel van het boek Wat bezielt een liberale dorpsdominee? is al zo’n vraag.

Een van de aanwezige gasten was de heer Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus. Ad vertelde dat hij zich gelukkig prees met deze volstrekt seculiere uitgever. Meestal zijn predikanten aangewezen op een bepaalde groep uitgevers die zich in hun fonds toeleggen op spirituele zaken. ‘Ik zie mijn boek graag in de buurt van de andere literaire cultuur. In literatuur wordt de verbeelding gestimuleerd en dat wil ik ook.’

Een andere gast was de burgemeester van Bloemendaal, de heer Bernt Schneiders. Hem viel de eer ten deel het eerste exemplaar te mogen ontvangen. Hij was blij dat met dit boek een inspirerend verhaal werd gegeven aan de samenleving. ‘Dit boek steunt de bruggenbouwers in plaats van de oprichters van hekken.’

Op de eerste rij zat Trui te kijken en te luisteren hoe haar vader nu op een andere manier een rol vervulde in dit kerkgebouw. Het boek is opgedragen aan haar. De nieuwe generatie communiceert op haar eigen wijze, maar wellicht heeft het boek, vroeg of laat, ook betekenis voor deze groep. Er was dus een exemplaar voor Trui, uiteraard met opdracht.img_0002