Bloemendaal-Dorspkerk-w200

Dorpskerk Kerkplein 1 2061 JC Bloemendaal

Sinds 1632 Eén van de mooiste monumenten in Bloemendaal is de Dorpskerk aan het Kerkplein. In 1632 besloten Haarlemse buitenplaatsbezitters tot het bouwen van een kerk in het dorp Bloemendaal. Ook de Bloemendalers zelf wensten een eigen ‘predikhuis’. In 1635 werd met de bouw begonnen en een jaar later, op Eerste Paasdag, kon de kerk worden ingewijd. Monument Er zijn nog veel authentieke elementen in de kerk te vinden, zoals de gebrandschilderde ramen, de gedenkstenen en de preekstoel. Generaties lang heeft de kerkelijke gemeente met zorg gewaakt over dit monument van grote cultuurhistorische waarde. Het is een van vroege protestantse kerken in Kennemerland. Verschillende restauraties en aanpassingen hebben het in- en exterieur niet aangetast, maar als levend monument voor de toekomst behouden.    

Om een kaarsje te branden. Om de sfeer en de stilte van de kerk te ervaren. Of gewoon om een gesprekje met iemand te voeren. Elke week op woensdag en zaterdag van 12.00-14.00 uur is de kerk open voor iedereen, voor u. Wij willen als kerk in Bloemendaal voor u een plek zijn om even op adem te (...)

Wat een feest! De Dorpskerk is weer open! We moesten maandenlang verbouwen, maar het resultaat is prachtig. De kerk is feestelijk geopend met muziek, poëzie en uiteraard met interviews met de architect, aannemer en projectleider. Nu gaan we doen waar een kerk voor bedoeld is: ontmoeten, vieren (...)