Kerkdienst 9 februari 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

De Cantorij o.l.v. Philien Schouten

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
diaconie/kerk
Informatie:

Live naar deze dienst kijken of luisteren?
Ga vanaf 9.30 uur naar radio Bloemendaal , luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Na de dienst: verkoop van Fairtrade-artikelen

 

Doen we wel waarvoor we zijn bedoeld? Of zitten we in een leven dat helemaal niet bij ons past? En drijven we steeds verder af van wie we zijn? Het kan geen kwaad onszelf deze vragen af en toe eens te stellen. In persoonlijke zin, maar ook breder. In maatschappelijke zin. Doet een bedrijf nog wel waartoe het ooit is opgericht? Hoe staat het met de politieke idealen die ooit ten grondslag lagen aan de instituties die we vandaag aantreffen? Doet bijvoorbeeld de Europese Unie nog wel waartoe ze ooit werd opgericht? En hoe zit dat eigenlijk met de kerk?

In het verhaal van aanstaande zondag treft de Messiasman in de synagoge een mens aan met een verdorde hand. Een wonderlijk beeld. Hij heeft wel een hand maar hij kan er niets meer mee. Hij is onthand. En daarmee staat hij voor de mens die niet meer doet waartoe hij ooit was geroepen. Iedereen verstijft als Jezus binnenkomt. De angst lijkt te regeren. Want de bewakers van wet en goede zeden bepalen de orde. Waar bevrijding zou moeten worden beleefd, heerst een ijzeren wet. In beton gegoten normen houden iedereen gevangen. De sabbat, de bevrijdingsdag bij uitstek, is verworden tot een mensonterende wet.

Maar die Messiasman gaat daar dwars tegenin. ‘Sta op!’, roept hij opnieuw. Leef! Durf! Doe! En wat Mozes hoort bij alles belemmerende zee, hoort nu ook die onthande mens: ‘Strek je hand uit!’. En tegen de stroom in wordt het dan plotseling sabbat. Deze onthande mens wordt heel. Hij kan weer gaan doen waarvoor hij ooit was bedoeld.

Aanstaande zondag gaan we er weer voor. Voor wie snakt naar wat bevrijding en licht.