Kerkdienst 8 september 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
De Ark/kerk
Informatie:

na de dienst: verkoop van Fairtrade-artikelen

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

 

Durven we nog te dromen? Of zijn we zo teleurgesteld, bitter of cynisch geworden dat we de werkelijkheid maar accepteren zoals die is? Misschien durven we wel niet meer te dromen uit angst om opnieuw teleurgesteld te worden. Of omdat we door onze volle agenda’s of grote zorgen de ontvankelijkheid voor het nieuwe en het onmogelijke zijn kwijtgeraakt.

Jozef droomt. Hij heeft er zelf niet voor gekozen, maar de dromen dringen zich aan hem op. Dromen die gaan over een toekomst waarin er brood en broeder- en zusterschap is voor iedereen die dat wil. Hij weet zelf nog niet welke rol hij gaat spelen. Maar hij droomt en kan zijn dromen niet voor zichzelf houden.

Jozef, het vijfde wiel aan de wagen. Degene die nauwelijks meedoet met het dagelijkse spel van winnen en verliezen. Niet de oudste en niet de jongste. Geboren te midden van conflicten en geharrewar. Jozef droomt en vertelt, naïef als hij is, over hoe de wereld ooit aan zijn voeten zal liggen. Koningsdromen droomt hij. Boven zichzelf en het maaiveld uit.

Maar dat wordt niet geaccepteerd. Die droom dat het anders gaat worden. Die droom dat de oudste de jongste zal dienen en de sterke de zwakke. Die droom wordt niet geaccepteerd. Gaat tegen de natuurwetten en nationalistische driften in. Die droom van de wereld op z’n kop wordt niet getolereerd. Zijn broeders willen die droom de nek omdraaien. Elimineren. Opdat het gewoon kan blijven zoals het is. De een comfortabel op zijn duin en de ander in een zinkend rubberbootje. De status quo als het enig haalbare.

Jozef heeft ons wat te leren, de komende weken. Hij maakt uiteindelijk doodsland tot een land van leven. En als je zijn verhalen leest, herleest en binnen laat komen, ga je vanzelf ook dromen. Tot je eigen verrassing.

Voor wie weer eens wil dromen.