Kerkdienst 8 maart 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

M.m.v. De Cantorij o.l.v. Philien Schouten

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
diaconie/kerk
Informatie:

40-dagentijd


Kinderkring: Kinderprogramma Op weg naar Pasen
Nog meer vieren en bezinnen? Bekijk ons programma 40-dagentijd

Algemene informatie:
Collecte zonder contant geld
: u kunt nu tijdens onze diensten ook met uw smartphone geven aan de collectes via de GIVT-app. Lees meer
Verwarming: het is soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk
Ringleiding: Er is een ringleiding aanwezig in de kerk.
Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar www.radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.
Verkoop van Fairtrade-artikelen na de dienst.

 

Wie eindeloos wegvlucht voor zijn roeping, komt een keer zichzelf tegen. Ik merk dat in tal van gesprekken met mensen op zoek naar zin en betekenis. Mensen die bijvoorbeeld iets zijn gaan doen omdat het zo hoorde. Of omdat het van hen verwacht werd. En er dan later achter komen dat wat ze doen in de praktijk helemaal niet bij hen past. Het heeft veel ongeluk, stress en soms zelfs burn-outs tot gevolg. Maar hoe kom je erachter wat jouw roeping is in het leven?

In het verhaal van Jona gaat het over een profeet die wegvlucht voor zijn roeping. Uit angst voor zelfverlies. Steeds verder daalt hij af en raakt hij het spoor bijster. Zijn naam betekent: duif. En zijn roeping staat geheel in het verlengde van waar die duif voor staat. Zoeken naar leefbare aarde. Zorgen dat onrecht stopt en het kwaad van zijn troon wordt gestoten. Maar hij durft het niet. Hij vreest dat het hem teveel zal gaan kosten. Hij vreest dat hij zelf in het geding komt. ‘Liever in zee dan naar Ninevé’, zo horen we hem denken.

Maar eenmaal in de zee is daar die grote vis die hem opslokt en hem even stil doet staan. Met een lach vertellen rabbijnen hoe Jona staande in die vis zijn gebedenboekje tevoorschijn haalt en via de ogen van de vis Jeruzalem zoekt. In de afgrond komen hem ooit uit het hoofd geleerde teksten aanwaaien. Woorden die blijkbaar op de bodem van zijn ziel liggen. Woorden die taal geven aan zijn benauwdheid. En tegelijk spreken van bevrijding. Een door Jona verwacht eindpunt blijkt een nieuw begin in te luiden.

Jona ontdekt in quarantaine dat ondanks zijn vlucht hij niet wordt vergeten. In het binnenste van de vis wordt hij wakker geschud. En hoort hij dat het nooit te laat is. De vis spuwt Jona uiteindelijk op het droge. Hij krijgt nog een kans.

Aanstaande zondag gaan wij met Jona ook even in quarantaine. In de hoop dat de goede woorden ons komen aanwaaien. En weer even bepaald worden bij onze roeping.