Kerkdienst 8 december 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

m.m.v. Jenny Stoeckart – saxofoon

 

TWEEDE ADVENT

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool. Ga hieronder naar het Adventsproject ´Hoe word ik een koning´
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Amnesty International/kerk
Informatie:

 

Hoera! Het is advent! En dat vieren we:

Live naar deze dienst kijken of luisteren?
Ga naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Over de dienst

Vaclav Havel schrijft ergens: ‘Ik wilde de geschiedenis laten voortschrijden op dezelfde manier als een kind aan een plant trekt om haar sneller te laten groeien. Ik geloof dat we moeten leren wachten zoals we leren scheppen. We moeten geduldig de graankorrels zaaien, de aarde waarin zij gezaaid zijn koppig water blijven geven en de planten hun eigen tijd gunnen.’

Aan het begin van het evangelieverhaal van Matteüs duikt ineens weer de meesterdromer Jozef uit de Tora op. Iemand die alles op alles zet om zijn vrouw niet te schande te maken. Want er is iets vreemds met die vrouw aan de hand. Ze is zwanger geworden, maar niet door het zaad van haar man of iemand anders. Ze is zwanger door een visioen dat niet past op onze tijdslijn. En dit onverklaarbare wil Jozef verborgen houden. Het is immers niet compatible met zijn denksysteem. Het is van een andere orde. En daarom wil hij ingrijpen en het aan het daglicht onttrekken.

Maar dan is daar die droom weer. Die niet zelf te organiseren inval van buiten. Een stem die zegt: vrees niet! Laat je niet leiden door de angst, maar door het wonder. Er schuilt een bevrijder in haar. Iemand die jij de naam ‘Jezus’ moet toeroepen. Iemand die mensen uit de benauwdheid leidt opdat ze bevrijde mensen worden met bevrijdende daden. Een teken dat het anders kan.

Jozef wordt ontvankelijk gemaakt voor iets dat hij zelf niet had kunnen bedenken. Als voor dat plantje dat je niet zelf kan laten groeien. Tegen alle sombere prognoses in, wordt hij dienstbaar aan een bevrijdingsgeschiedenis waarboven in Hebreeuwse letters geschreven staat: Immanuël: we zijn niet aan ons lot overgeleverd maar vinden, juist ook in kwetsbare tijden, iemand aan onze zijde. Draagkracht om meer ontvankelijk te worden voor het onverwachte.

Aanstaande zondag gaat de tweede van de vier kaarsen aan: tweede advent. Tegen de trend van de natuur in, wordt het steeds lichter. Omringd door gevoelige saxofoonklanken zoeken we naar de Jozef in onszelf.

Om koppig de plantjes water te kunnen blijven geven.

 

Na de dienst
Verkoop van Fairtrade-artikelen

Kerst in Bloemendaal. Beleef het mee op 24 en 25 december. Lees meer