Kerkdienst 6 februari 2022

Voorganger: ds. Jaap Smit Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

HIER AANMELDEN VOOR DE DIENST

Klik op het boekicoon voor de liturgie

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
KIA-Werelddiaconaat Oeganda/kerk
Informatie:

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

Over Jaap Smit
Drs. Jaap Smit (1957), geboren in ’t Harde, maar nu woonachtig in Uitgeest is sinds 1 januari 2014 Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Hij begon zijn loopbaan in 1979 als docent godsdienst en levensbeschouwing aan het Christelijk Lyceum Dr. W.A. Visser ’t Hooft te Leiden Hij behaalde 1983 zijn Doctoraal Theologie 4, met als bijvak Massacommunicatie en PR. R.U. Leiden en Utrecht. In 1990 begon hij zijn opleiding Klinisch Pastorale Vorming, Reinier van Arkel in Vught (voortgezette opleiding in counseling en pastorale vaardigheden). Verder is en was hij lid van diverse besturen en vervulde tal van nevenfuncties, waaronder voorzitterschap Begeleidingscommissie Openbaar Ministerie.

Over de dienst
Zondag gaat het om het begrip ’Tolerantie’. Een veel gebruikt woord in tijden van toenemende polarisatie, waarin het erop lijkt dat mensen steeds minder bereid zijn naar elkaar te luister en begrip voor elkaar op te brengen.
Wat is dan de betekenis van het begrip ’Tolerantie’? Is het het ‘wegpoetsen van verschillen’ en elkaar met rust laten en niet lastig vallen met morele en andere uitgangspunten? Is het vrijheid en blijheid voor iedereen onder het mom van: ik bemoei me niet me jou, dus bemoei je ook niet met mij?
Het woord ’Tolerantie’ betekent: verdragen. Verduren, uithouden….. Dat vraagt dus om een inspanning en gaat niet vanzelf.
We lezen deze zondag twee teksten. De eerste uit Deuteronomium, een snoeiharde tekst die de grens aangeeft en geen ruimte overlaat voor een ander idee of gedachte. De andere tekst is uit het Evangelie van Marcus, die juist ruimte geeft voor die ander en oude structuren en verhoudingen doorbreekt. Zo horen we twee talen. De taal van de grens en de taal van de ruimte. Die twee talen klinken in de preek van aanstaande zondag.