Kerkdienst 5 april 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Matthijs Mesdag – bas
Niki Jacobs – zang en gitaar

LET OP: géén kerkdienst voor kerkgangers, lees meer

Collecten:
diaconie/kerk
Informatie:

Palmpasen

Het is Palmzondag!

‘Alleen als de vier ruiters van de Apocalyps over de aardbol galopperen, verandert er echt iets aan de kloof tussen arm en rijk’, zo betoogde de Oostenrijkse historicus Walter Scheidel in zijn geruchtmakende boek
The great leveler, drie jaar geleden. En een van die vier ruiters zou dan de pest zijn. Als wij allemaal door dezelfde vijand getroffen worden, zo was zijn gedachte, dan zullen we ontdekken dat er geen onderscheid meer is tussen de mensen omdat ons allen hetzelfde lot treft. Of Scheidel gelijk krijgt, betwijfel ik. Maar dat deze tijd ons ertoe dwingt daarbij stil te staan, lijkt mij evident. Het virus slaat in alle willekeur toe deze dagen. Of wij nu in een sloppenwijk in India wonen of op een duin in Bloemendaal. Al zullen de overlevingskansen aan deze kant van het spectrum wel een stuk groter zijn. Maar te midden van de golven van angst en onzekerheid die over ons heen spoelen, is één ding wel duidelijk: wij zijn allemaal teruggevallen op ons uiterst broze mensenbestaantje. Alle stoerheid is er inmiddels wel af. En daarmee worden we bepaald bij wat deze dagen terecht genoemd wordt: ‘common humanity’.

Aanstaande zondag komt er niet een ruiter met de pest ons leven binnenmarcheren, maar een zachtmoedige koning op een ezel. Tegen de klippen op gaan we toch Palmpasen vieren. Nee, niet met een vrolijke optocht door het dorp achter een fanfare aan, maar verstild thuis en online. Maar we vieren het wel. Dat wonderlijke verhaal van die koning op een ezel die alles uit de weg ruimt wat ons hindert om de mens te worden zoals we zijn bedoeld. Nee, geen ruiter met de pest maar een God die zich klein maakt om ons angstige en onzekere mensen troostend nabij te komen. Daarover gaat dat verhaal.

Als Jezus op die ezel de vredesstad binnenkomt, gooit hij om te beginnen alle tafels van de geldwisselaars de tempel uit. De verstarde economische wetten die mensen uit elkaar drijven moeten het ontgelden. En als alle paradigma’s zijn doorbroken, komen ineens lammen en blinden tevoorschijn. Uiterst kwetsbare mensen komen onder die tafels vandaan. Zij ontdekken misschien wel voor het eerst dat er iemand is die naar hen omziet.

Dit verhaal gaan we vieren samen met Niki Jacobs die voor ons wat troostliedjes uit de Jiddische traditie zal zingen. Heel verstild. Maar niet minder krachtig. Vitamines voor de ziel in barre tijden. Voor een betere weerstand.

 

In verband met het Coronavirus is het alleen mogelijk om de dienst live te volgen via radio bloemendaal.
Ga vanaf 9.30 uur naar www.radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Collecte via app: u kunt thuis ook met uw smartphone geven aan de collecte via de GIVT-app. Lees meer.
Dat werkt iets anders dan geven met de app tijdens de dienst, maar het werkt prima.
In plaats van uw telefoon langs de collectezak te halen, selecteert u nu ‘Dorpskerk Bloemendaal’ in de lijst.
U klikt vervolgens net als anders op ‘GEVEN’ en u heeft gegeven!