Kerkdienst 4 november 2018

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
KIA-zending/kerk
Informatie:

Collecten: je kunt u ook met je smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 

Over de dienst: 
Is het leven iets dat je ontvangt of iets dat je neemt? Er zit een wereld van verschil tussen. Een levenshouding van ontvangen of nemen: aan alles zal het merkbaar zijn. Uiterst beslissend voor hoe je in het leven staat en met anderen omgaat.

Daarover gaat het profetische verhaal van Jozua. Het veelbelovende land heeft zich geopend. Het exodusvolkje mag zijn eerste stappen zetten op weg naar een andere, betere wereld. Een wereld waarin onrecht is uitgebannen en angst is overwonnen. Een wereld waarin de dehumanisering een halt is toegeroepen en mensen de ruimte krijgen om te worden die ze zijn.

Maar wat doet dit exodusvolkje vervolgens? Ze worden precies zoals het kwaad dat ze bestreden. Het is van alle tijden en alle plaatsen. Wat begon met een veelbelovend, kwetsbaar visioen wordt tot een gewelddadige religie. We zien het op dit moment op tal van plaatsen in de wereld gebeuren. Populistische leiders die geweld en haat prediken, worden door mensen die zich ‘christen’ noemen in het zadel geholpen en op handen gedragen. En als geloof religie wordt moet je uitkijken. Dan ga je van het ontvangen naar het nemen. En dan is het gedaan met de humaniteit.

Een kritische spiegel wordt ons aanstaande zondag voorgehouden. We hebben het af en toe hard nodig. Een mens zonder zelfkritiek wordt immers al snel een gevaar voor anderen en voor zichzelf. En in die zelfkritiek schuilt gelukkig ook veel humor. Af en toe eens lachen om jezelf kan geen kwaad. Het blijkt vaak een grote troost.