Kerkdienst 31 oktober 2021

Voorganger: mw. dr. Janneke Stegeman Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Theologe Janneke Stegeman is een paar keer te gast geweest bij Radio Bloemendaal. Zij was van juli 2016 tot september 2017 theoloog van het jaar.

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Ashraya/kerk
Informatie:


Over de dienst

De moed om achterom te kijken

Hervormingsdag is een goede gelegenheid om achterom te kijken. Hoe heeft het verleden ons gevormd, welke keuzes hebben we gemaakt en welke keuzes maakten anderen voor ons? En wat als het verleden ook pijnlijk is geweest, en zelfs beschadigend? Geen mens komt tenslotte zonder littekens het leven door.

Over omkijken hoorde ik twee jaar geleden een prachtige preek, van Mariecke van den Berg. Over de vrouw van Lot. Zij is degene die omkeek naar de verwoesting van Sodom en Gomorra, terwijl dat volgens het verhaal niet de bedoeling was. En daarom verandert deze naamloze vrouw in een zoutpilaar. Waarom eigenlijk? Mariecke verkende andere manieren om dat verhaal te lezen. Je zou God degene kunnen noemen die nooit wegkijkt. En in dit verhaal is degene die niet wegkijkt, degene die de verwoesting onder ogen durft te zien, de vrouw van Lot. Zo wordt ze een getuige.

Psychiater Bessel van der Kolk die al een leven lang bezig is met trauma zei ergens: er zijn in iedere samenleving mensen die als het ware het geheugen van de samenleving zijn in het lijden, de woede en de pijn die ze voelen, te midden van een wereld die vooral wil vergeten.

Achteromkijken is vaak eng en bedreigend. De roep in of buiten ons om de dingen te laten rusten en achter te laten, is sterk. We nemen het onszelf kwalijk dat we nog steeds bezig zijn met dingen uit onze jeugd. Ook als samenleving vinden we omkijken naar pijn en wonden uit het verleden lastig.

dr. Janneke Stegeman

 

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.