Kerkdienst 30 oktober 2022

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Klik op het boekicoon voor de liturgie

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Stichting voor Vluchteling-Studenten/kerk
Informatie:


Thema van de dienst:
Brood in magere jaren

De voedselbanken kunnen deze dagen de vraag nauwelijks meer aan, zo blijkt. Nog niet eerder hebben zich zoveel gezinnen aangemeld voor steun. En dan te bedenken dat de winter nog moet komen. Het worden magere jaren, zoveel lijkt duidelijk. De tijd dat we vanzelfsprekend op warmte, licht en water konden rekenen is definitief voorbij. Op alle fronten heerst onzekerheid. Want magere jaren merk je niet alleen in je boodschappenkarretje maar merk je ook aan je hoofd en aan je hart. Merk je ook aan de stemming in de samenleving, aan de stemming in je vrienden- en familiekring. In magere jaren is het lastiger om te doen alsof. In magere jaren komen de kale plekken van onze samenleving aan het licht. En we kijken om ons heen en vragen ons af wie ons verder kan helpen. Wie onze voorganger is. Je mag toch hopen dat dit niet alleen Johan Remkes is.

De term ‘magere jaren’ komt uit het beroemde verhaal van Jozef. Het is het verhaal waarin de tiran van Egypte een nachtmerrie heeft. Hij droomt dat alles wat zo lekker liep, stukloopt. Hij droomt dat hij de regie kwijtraakt. Hij schrikt wakker en smacht naar duiding. Naar iemand die kan uitleggen wat er gebeurt. Maar niemand durft. Niemand waagt het. Voor je het weet, word je kop er afgehakt. Dat moet je niet willen.

Maar dan valt de naam van die Hebreeër. Er is iemand in dat donkere angstland die misschien een uitweg kan bieden. Iemand die wegen kan wijzen die niemand ziet en niemand aandurft. De slaafgemaakte Jozef wordt uit de put gehaald, gewassen, aangekleed en bij de tiran gebracht. Jozef luistert naar de droom en schrikt er niet voor terug de waarheid te benoemen. Het lijkt allemaal wel zo geweldig te gaan, maar er komen magere jaren. Honger is op komst en wanhoop. En het enige wat je kunt doen, is je goed toerusten om dat aan te kunnen.

Voorraadschuren moeten er komen. Voedsel voor lijf en ziel moet gespaard. De oude verhalen moeten weer worden verteld. Verhalen die gaan over liefde sterk als de dood. Tegengif tegen machteloosheid en cynisme. Jozef wijst de weg. Brood is meer dan om te eten. Brood is in de Bijbel tevens beeld van liefde die mensen op hun benen zet.

ds. Ad van Nieuwpoort

 

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

COLLECTE ZONDER CONTANT GELD
U kunt tijdens onze diensten met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? Ook kunt u geven door middel van collectebonnen.