Kerkdienst 3 mei 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Bas: Matthijs Mesdag
Viool: Laura Oomens
Gitaar en zang: Maarten Bogaers

 

Let op: geen kerkdienst voor kerkgangers, luister óf kijk de dienst online via www.radiobloemendaal.nl 

Collecten:
KiA Noodhulp Corona/kerk
Informatie:
OVER DE DIENST: 

‘Dit zou zomaar nog anderhalf jaar kunnen duren’, zei gisteren iemand die het kan weten. Anderhalf jaar. Ik moest even slikken. Dat zal toch niet waar zijn. Nog anderhalf jaar lege kerken, lege theater- en concertzalen, lege restaurants, cafés en leven in quarantaine? Wat gaat dat betekenen? Voor onze levens in het klein en in het groot? Het duizelde me even. En ik moest denken aan de ellenlange woestijnverhalen in de Tora. Veertig jaar in niemandsland. Horen dat je bestemming beloofd land is en ondertussen eindeloos zandhappen. Hoe hou je dat vol? Wat houdt je dan op de been? Daarover gaan die verhalen.

In deze woestijntijd zoeken we ankerpunten. Woorden en gebeurtenissen waar je je aan kan optrekken. Die je nieuwe energie geven. Kleine ontmoetingen. Een boek. Een lied. De ontluikende natuur. De glimlach van een kind.

In het grote woestijnverhaal van Tora is er midden in de woestijn een groot ankerpunt. Het is het kloppend hart van heel de bijbel. Het zijn de tien woorden. Door JHWH zelf geschreven. Ingekerfd in steen. En die woorden zijn oefenwoorden. Woorden die je leren wat echt bevrijd leven is. Want die woestijn is niet voor niets. Die woestijn is de weg naar een nieuwe geboorte. De weg naar een nieuwe wereld waarin alles anders zal zijn. Als het goed is. Dat is in elk geval wel de bedoeling. In de woestijn gaat het om menswording. De slaaf van Egypte wordt gaandeweg een vrij mens. Maar hoe weet je dat je een vrij mens aan het worden bent? Nu, daar zijn die tien woorden voor. Aan die tien woorden kan je jezelf beproeven. Ga jij nog door de knieën voor de goden? Weet jij wel wat ophouden is? Ben jij trouw?

Zomaar wat vragen. Er zijn er nog meer. Vragen die nodig zijn. Juist nu in de woestijn. Opdat wij er met zijn allen anders uitkomen. Beter. Minder vluchtig misschien. Zorgvuldiger met elkaar en de aarde. Ik hoop het maar.

Zondag is het 3 mei. Dagen van gedenken en vieren gaan we tegemoet. Over het verdrijven van de tirannie zal het gaan. Maar ook over verzet in Bloemendaal gaan we het hebben. Laura Oomens neemt ons mee met haar intense vioolspel. En Maarten Bogaers maakte speciaal voor Bevrijdingsdag een liedje. Bevrijding vieren in de woestijn. Wie snakt daar nu niet naar?


Live kijken of luisteren

In verband met het Coronavirus is het alleen mogelijk om de dienst live online te luisteren óf kijken.
U doet dat via Radio Bloemendaal. Ook om te kijken. Ga vanaf 9.45 uur naar www.radiobloemendaal.nl. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken óf te luisteren. Luisteren kan ook met de app of door in Sonos naar Radio Bloemendaal te zoeken.