Kerkdienst 3 maart 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/DSG De Sluis
Informatie:

Collecte zonder contant geld: u kunt nu ook met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 
Verwarming: in de winter is het soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk

Over de dienst:

‘Wij zijn het die onze cultuur kapotmaken’, aldus de Vlaamse politicoloog Jonathan Holslag in een scherpe en visionaire analyse van de staat van onze Westerse wereld. ‘We kunnen wel muren bouwen om onze welvaart te beschermen, maar als de ongelijkheid groeit, als de rijke elite zich onttrekt aan zijn verantwoordelijkheid, als de waardigheid uit de politiek verdwijnt, dan kun je muren bouwen zo veel je wilt, maar dan gaat de samenleving uiteindelijk kapot door de rot van binnenin’.

Holslag lijkt de profetenmantel van Elia te hebben aangetrokken. Elia, de vreemde snuiter uit het aloude boek Koningen die zonder enige aankondiging zomaar verschijnt in een wereld die verdacht veel op de onze lijkt. Hij duikt op in de gouden tijden van grote koningen die een pact gesloten hebben met corrupte machten om de honger naar meer te kunnen bevredigen. Hij neemt het woord in een wereld waarin ommuurde steden worden herbouwd op de graven van kinderoffers. Je ziet het niet aan de buitenkant. Je ziet alleen maar blinkende torens en vitale, consumerende mensen. Niets meer te wensen. Maar ondertussen.

Elia is een onwelkome profeet die de vinger op de zwakke plek van deze welvarende samenleving legt. Hij ontmaskert de spierballen van de koning als bron van onrecht en uitholling van waarden. Elia zet de spotlights op een weduwe met haar zoon. Slachtoffer van een cultuur die haar zachte, broze en deugdzame waarden heeft verkwanseld. Een moeder met haar zoon die van hun laatste restje meel en olie een broodje bakken en weten dat ze daarna zullen sterven.

In hun huis vertoeft de profeet. En daarmee wordt in één klap duidelijk wat toekomst heeft en wat niet.

Aanstaande zondag beginnen we met een ontdekkingstocht door het profetische boek Koningen. Voor het nodige tegengif tegen cynisme en machteloosheid