Kerkdienst 29 augustus 2021

Voorganger: ds. Rinze Marten Witteveen Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Er zijn 50 kerkgangers welkom in de kerkdiensten. U kunt zich aanmelden bij het bureau (bureau@kerkpleinbloemendaal.nl, tel: 023-524 19 13) tot donderdags 12 uur. U krijgt uiterlijk vrijdag bericht of er een plaats voor u is gereserveerd.

Houd u wel rekening met de maatregelen? Thuis handen wassen, bij de ingang handgel gebruiken, mondkapje op tijdens het lopen binnen en u krijgt een zitplaats toegewezen.

Voor liturgie:
Klik op het boekicoon hieronder

Collecten:
Artsen zonder Grenzen/kerk
Informatie:

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

Over de dienst:

Een onderzoeker van het Nieuwe Testament heeft Jezus eens ‘de mens, die alle schema’s doorbreekt’ genoemd. Dat is, denk ik, een treffende omschrijving van het optreden van Jezus zoals de evangeliën van hem getuigen en ons over hem vertellen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer karakteriseringen van Jezus’ leven onder ons te bedenken en die zijn ook bedacht. Maar de omschrijving van Jezus als de mens die alle schema’s doorbreekt lijkt mij goed te passen bij het verhaal uit het Evangelie van Lucas, dat wij vanmorgen lezen. Het is een confrontatie van twee werelden: de wereld van de gelovigen met aanzien, de farizeeën, en de wereld van de onaanzienlijke vrouw. Het is een helder onderscheid van mensen die goed zijn en mensen die slecht zijn en er niet bij horen. Is het een onderscheid dat alleen de farizeeën maken?

Uit het verhaal van de spontane liefdevolle daad van de vrouw en de reactie van Jezus daarop blijkt dat wat voor ons vast lijkt te liggen in de verhouding van God met de mensen en van de mensen met God en met elkaar in het evangelie doorbroken wordt. Want wij leven  allemaal uit de liefde, de barmhartigheid en de vergeving van God. In dat leven is Jezus ons voorgegaan en mogen wij hem volgen.

ds. Rinze Marten Witteveen