Kerkdienst 28 juni 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:
Matthijs Mesdag – bas
Niki Jacobs – zang
Pieter Jan Cramer – accordeon
In deze dienst doen onze 12-jarigen een soort Bar/Bat Mitswa. 

LET OP: ivm corona is de kerkdienst slechts toegankelijk voor 20 van tevoren aangemelde deelnemers. Voor alle anderen geldt: luister óf kijk de dienst online via www.radiobloemendaal.nl

Met deze QR-code kunt u via de Givt-app geven aan beide collectes of kies ‘Dorpskerk Bloemendaal’ uit de lijst.

 

Liturgie:
Klik op het boekicoon hieronder

Collecten:
Save the children/kerk
Informatie:

Live kijken of luisteren en bar/bat mitswa

In verband met de coronabeperkingen kan slechts een kleine groep mensen deelnemen aan de kerkdienst. Dit keer staat de dienst in het teken van een soort Bar/Bat mitswa voor onze 12-jarigen. 

Het is mogelijk om de dienst live online te luisteren óf kijken.

U doet dat via Radio Bloemendaal. Ook om te kijken. Ga vanaf 9.45 uur naar www.radiobloemendaal.nl. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken óf te luisteren. Luisteren kan ook met de app of door in Sonos naar Radio Bloemendaal te zoeken.

 

Over de dienst:

Hoe draag je inspiratie over aan je kinderen? Een vraag waar veel ouders mee worstelen. Helemaal in de kerkelijke traditie. Bang om kinderen te indoctrineren. Of zelf verlegen met de eigen achtergrond. Misschien wel met tal van negatieve associaties. En hoe vertel je het je kinderen als je zelf geen taal hebt voor wat jou raakt en bemoedigt? We zoeken naar nieuwe vormen. Catechisatie light. Maar werkt het ook?

Misschien kunnen we wat dat betreft beter te rade gaan bij de synagoge. Doorgeven van goede tradities aan je kinderen zit daar eenvoudigweg net zo in het pakket als leren lopen en fietsen. Het gaat helemaal niet over dat het ‘leuk’ moet zijn en ‘aantrekkelijk’. Je doet het gewoon. Net als ademen. Het begint al met de shabbes op vrijdagavond. Een paar rituelen met teksten die echt niet iedereen meteen hoeft te begrijpen maar die je wel onbewust vormen en scherpen. Het begint met leren lezen. Letter voor letter rondwandelen in een vreemde wereld. Beetje Hebreeuws leren, een nieuwe taal verkennen.

In Bloemendaal hebben we het de afgelopen jaren wat geprobeerd tijdens de tienertafel. Gewoon hardop om beurten bijbelverhalen lezen. Wat staat er? En heeft het iets met ons te maken? Heel simpel eigenlijk. En sinds een paar jaar hebben we ook de bar/batmitswa ingevoerd. Een beetje na-apen is het wel, maar in een geheel eigen vorm. De kinderen die twaalf zijn geworden lezen allemaal een stukje voor uit de bijbel. Voor het eerst in hun leven mogen ze echt de kansel op. En daarna praten we onder de kansel door over wat hen opvalt.

Komende zondag zijn er zes kinderen die het weer gaan wagen. Begeleid met de kostelijke Jiddische liedjes van Niki Jacobs met Pieter Jan Cramer op accordeon. Ze worden zo allemaal even ‘zoon en dochter van het gebod’, kinderen van dat vreemde woord dat zomaar in hun leven vleugels zou kunnen krijgen. En daarna gaan we de kerktuin in om witte duiven los te laten. Want wie een beetje kan lezen wat al eeuwenlang tot bevrijding geschreven staat, die kan ook vliegen.

En komende zondag zal ook Ilse Peereboom worden gedoopt. Ze woont al sinds enige tijd in woongemeenschap De Ark en wil er graag bij horen. Wat zijn wij als gemeente gezegend met zo’n mooie gemeenschap bij ons in de buurt. Ilse is meer dan welkom!

Worden als een kind. Wie daar naar snakt moet beslist intunen op de livestream van radiobloemendaal.nl