Kerkdienst 27 november 2022

Voorganger: ds. Jessa van der Vaart Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

 

Kinderkring
We gaan op weg naar Kerst. Vier jij het met ons mee?
Op de vier Adventzondagen bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van het kindje Jezus. We horen deze 4 weken over 4 bijzondere vrouwen, de 4 ‘voormoeders’ van Jezus: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.  Ze hebben allemaal een heel spannend verhaal. Ze zijn zo bijzonder dat ze een standbeeld verdienen!

Iedere zondagmorgen vanaf 27 november om 10.00 uur voor alle kinderen van de basisschool.

Livestream
Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

Voor de liturgie klikt u op het boekicoon hieronder

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
KIA-werelddiaconaat Colombia/kerk
Informatie:
Adventsweken – De bijzondere voormoeders van Jezus

De evangelist Mattheus begint het verhaal over Jezus niet met zijn geboorte, maar met een geslachtsregister. Daarin komen, naast een heleboel mannen, ook vier vrouwen voor: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar. Dat zijn bepaald geen kleurloze types; eerder moedige en eigengereide persoonlijkheden. Hun verhalen zijn aangrijpend, spannend en hebben soms ook een ruw randje. Het zal je verbazen dat nu juist deze vrouwen gezien worden als de ‘voormoeders’ van Jezus. In de weken van Advent, voorafgaand aan Kerstmis, staat steeds één van deze vrouwen centraal in de dienst. 

Over de dienst

De evangelist Mattheus begint het verhaal over Jezus niet met zijn geboorte, maar met een geslachtsregister. Daarin komen, naast een heleboel mannen, ook vier vrouwen voor: Bathseba, Ruth, Rachab en Tamar.
Dat zijn bepaald geen kleurloze types; eerder moedige en eigengereide persoonlijkheden. Hun verhalen zijn aangrijpend, spannend en hebben soms ook een ruw randje. Het zal je verbazen dat nu juist deze vrouwen gezien worden als de ‘voormoeders’ van Jezus. In de weken van Advent, voorafgaand aan Kerstmis, staat steeds één van deze vrouwen centraal in de dienst.

Aanstaande zondag beginnen we met Bathseba. Zij wordt niet bij name genoemd door Mattheus, hij heeft het over ‘die van Uria’. Dat doet hij niet omdat hij haar niet interessant vindt, maar omdat Uria alles met haar te maken heeft en hij met haar: ze zijn getrouwd. Dat weerhoudt koning David er niet van om Bathseba, als hij haar schoonheid ziet, naar zijn paleis te halen en ‘bij haar te liggen’. Enige tijd later blijkt ze zwanger te zijn. De geschiedenis van Bathseba is een me-too verhaal avant la lettre: de machtige overmand de machteloze – degene die geen stem heeft en ook haar recht niet kan halen. We hadden het niet verwacht van de grote koning David: die valt genadeloos van zijn sokkel. Hoe actueel kan een eeuwenoud verhaal zijn…

Omdat deze zondag de eerste is van de Adventsperiode, vieren we in de dienst ook het Avondmaal om te markeren dat we een periode ingaan van inkeer, op weg naar Kerstmis.

 

Temperatuur in de kerk
Vanwege de steeds stijgende energiekosten staat de verwarming op 15 graden. Het is raadzaam warme kleding aan te doen. Er liggen ook fleecedekens bij de ingang waar u gebruik van kunt maken.

Inzameling van de gaven
U kunt tijdens onze diensten met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? Ook kunt u geven door middel van collectebonnen.