Kerkdienst 27 januari 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/diaconie
Informatie:

Voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

Collecte zonder contant geld: u kunt nu ook met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 
Verwarming: in de winter is het soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk

Over de dienst: 
Wat kunnen onze meningen en overtuigingen toch in beton gegoten zijn. Zozeer zelfs dat we er helemaal van op slot raken. En niet meer in staat zijn ons ook maar enigszins te openen voor een ander geluid. We zien het op allerlei fronten gebeuren. Ook in onszelf. Je mening of overtuiging als een soort gevangenis waar je niet meer uit durft te komen. Met verkilling en verharding tot gevolg.

Johannes vertelt het verhaal over iemand die veel zeker weet. Een representant van de gevestigde orde. Nikodemus is zijn naam. Overdag laat hij zijn geharnaste mening horen. Ontdaan van elke twijfel of aarzeling. Maar in de nacht komen de vragen. Komen ook zijn angsten bovendrijven. Het doet hem de moed vatten om in het donker van zijn nacht Rabbi Jezus op te zoeken. Een nachtelijk gesprek vindt plaats. 

Deze Rabbi wijst Nikodemus niet af maar neemt hem bij de hand om hem gaandeweg uit te leiden uit waar hij in gevangen zit. Oude patronen van denken en doen moeten worden losgelaten. Vastgeroeste overtuigingen om de angst te camoufleren belemmeren hem namelijk te worden zoals hij is bedoeld. En gaandeweg gaat er een andere geest waaien. Maakt angst plaats voor vertrouwen. En gaat ook in zijn leven het licht aan.

Voor wie snakt naar zo’n gesprek en wat licht…