Kerkdienst 26 maart 2023

Voorganger: ds. Jos Aarnoudse Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Livestream
Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

Voor de liturgie klikt u op het boekicoon hieronder

Collecten:
Stem in de Stad/kerk
Informatie:


Over de dienst
Op zondag ‘Judica’, de vijfde van de veertigdagentijd, staan midden in de veertigdagentijd twee verhalen op het leesrooster om voor te lezen in de kerk, die gaan over een doorbraak van nieuw leven te midden van een wereld vol dood. Ezechiël 37 en Johannes 11. ‘Het dal vol dorre doodsbeenderen’ en ‘de opwekking van Lazarus’. Het gaat dus deze zondag over leven en dood.

De kunst is hoe we deze verhalen ons eigen maken, zoals Vincent van Gogh dat al schilderend deed in 1890. Hij ging uit van een ets van Rembrandt, maar hij liet Christus en de omstanders weg. Alle aandacht gaat naar Lazarus en zijn twee zussen, die Jezus hadden gesmeekt hun broer te redden.

Van Gogh maakte het schilderij, zo schreef hij aan zijn broer, onder andere als herinnering aan zijn tijd in Arles, toen hij eind 1888 na zijn eerste zenuwaanvallen in het ziekenhuis werd opgenomen. Op het schilderij heeft Van Gogh zichzelf uitgebeeld als Lazarus. Maria en Martha, de twee zussen van Lazarus, vergeleek hij met de twee vrouwen die hem destijds hadden bijgestaan en die zijn herstel hadden bevorderd: Marie Ginoux (met donker haar) en Augustine Roulin (in de groene jurk). Beide vrouwen zijn door hem ook op andere schilderijen  geportretteerd. (Bron: Wikipedia)