Kerkdienst 26 januari 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Voedselbank/kerk
Informatie:

Tijdens deze dienst zal Pieter Swarts worden bevestigd als nieuwe voorzitter van de kerkenraad. Lees meer

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar  radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

 

‘Ik heb het gevoel dat ik in mijn leven alleen maar aan het leeglopen ben’. Zomaar een tussendooropmerking van iemand deze week. Het is uitdrukking van een productiegericht leven. Voortdurend bezig zijn met ‘output’. Voldoen aan verwachtingen. Goed willen doen. Vruchtbaar willen zijn maar het gevoel krijgen leeg te lopen. Bronnen van inspiratie drogen op. Het is het leven dat vooral wil geven en niet meer kan ontvangen. Ik kom het overal tegen. Ook soms bij mezelf. Heeft het met de tijdgeest te maken? Een tijd waarin we voortdurend lijken te worden afgerekend op wat doen, op wat we laten zien? Het lijkt er wel een beetje op.

In het verhaal van aanstaande zondag gaat het over twee vrouwen. Over een vrouw die al twaalf jaar leegloopt. Onvruchtbaar is. Leven verliest. Een verschrompelde herfst. En het gaat over een meisje van twaalf jaar dat aan het begin staat van haar volwassen leven en sterft. Een lente in de knop gebroken. Twee vrouwen. Twee aspecten van één zaak. Over gebroken leven gaat het. Leven dat maar niet leven wil en leven kan. Het getal twaalf zou zomaar kunnen verwijzen naar de twaalf stammen van het veelbelovende volk. Van degenen die het verschil zouden moeten maken in deze wereld. Wie weet. Sommigen zeggen dat het zou gaan over een leeglopende kerk die allemaal pretpakketten uit de kast haalt om zichzelf te reanimeren en vergeet waar het ten diepste over gaat. Wie zal het zeggen?

Twee vrouwen zonder naam zijn het. We worden misschien wel uitgenodigd onszelf in die vrouwen te lezen. De Messiasman laat zich door deze twee vrouwen storen. Hij wil er voor hen zijn. Ook al verbiedt de wet het, hij laat zich aanraken door die leeglopende vrouw. En dat meisje grijpt hij bij haar hand om haar op te wekken tot een vruchtbaar leven. Beide vrouwen hervinden de bron van hun bestaan.

Niet om het leven na de dood, maar om het leven uit de dood gaat het blijkbaar.