Kerkdienst 25 november 2018

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Hermine Deurloo, mondharmonica

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Artsen zonder Grenzen/diaconie
Informatie:

Zondag van Voleinding

Voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

Collecten: je kunt u ook met je smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 

Over de dienst:

Wat gebeurt er met je als je degene die jouw intens lief is, moet verliezen? Alles komt van zijn plaats. Fundamenten vallen weg en donkere schaduwen beletten je vooruit te kijken. Je huis voelt leeg, energie ontbreekt en je bent ineens volkomen kwetsbaar. In vroeger dagen droeg men een teken van rouw. Een jaar lang. Een teken dat zei: door voorzichtig met me, ik kan nog niet zoveel hebben. Vandaag de dag wordt al snel weer van je verwacht dat je meedoet. Wat je nog helemaal niet aankan. Jouw kwetsbaarheid is vaak voor anderen bedreigend.

Maar na een tijdje hoop je weer wat op te kunnen staan. Je moet immers verder. Alles moet opnieuw worden gedacht en beleefd. Als een kind moet je weer leren lopen. Een nieuw ritme, een nieuwe orde moet gevonden. Moed om weer wat ontvankelijk te worden voor wat anderen voor je kunnen betekenen.

Zondag lezen we het verhaal van een vrouw die in den vreemde alles verliest wat ze heeft. Haar man en haar twee zonen. Ze vluchtte weg uit Bethlehem omdat honger en onrecht daar de dienst uitmaakten. En nu is ze als vreemdeling totaal alleen en verlaten. Ze wil niet meer met haar oude naam Naomi genoemd worden, ze is Mara, bitter, geworden.

Maar dan is daar dat Moabitische meisje. Eén waarover in de wetten van Israël wordt gezegd dat je die ver van je moet houden. Maar ondanks de regels is ze haar schoondochter die eveneens weent om het verlies van haar dierbare. Dat meisje voegt zich aan de zijde van Mara. Ze spreekt een hoog woord over ‘Jouw God is mijn God, en jouw volk is mijn volk’. Veel te hoog voor dit mensje en toch.

Mara, de bittere, de verlatene wordt een vreemdelinge geschonken. Onafscheidelijk aan haar zijde. Niets kan haar meer scheiden van haar liefde. Rut is haar naam. Ze neemt de verlaten Mara bij de hand en doet haar terugkeren naar Bethlehem, waar zich een nieuwe toekomst opent.

Een aangrijpend troostverhaal voor de gedachteniszondag. De zondag waarop wij de namen willen gedenken van hen die ons ontvielen. Omlijst met lichte klanken van mondharmonica door Hermine Deurloo.