Kerkdienst 25 augustus 2019

Voorganger: mw. ds. Mirjam Elbers Orgel:
Cees Verschoor
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
diaconie/kerk
Informatie:

voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

 

Aan het begin van het nieuwe (school-)jaar maken ze allemaal alweer hun opwachting: de menigte van zaken die om onze aandacht vragen, die zich verdringen voor onze voordeur. Ondanks die zomer waarin alles even anders leek, staat de routine alweer voor de deur. Dan blijkt dat conflict toch niet opgelost, of is die knoop in je maag tóch weer terug…

Daarom worden we deze zondag even stilgezet bij de vraag naar de ‘goden’ in ons leven. Ja, u hoort het goed: in de bijbel is er niet ‘maar één God’. Een mens is eerder speelbal van allerlei krachten en machten die zijn pet te boven gaan. Ga maar na: hoezeer kan de ruzie, de twist, niet je leven beheersen? Of kan zelfs de liefde je verblinden? Hoeveel zaken en ideeën zijn er ook maatschappelijk niet waar we achteraan rennen en waaraan we veel te veel opofferen?

De psalmdichter vertelt in Psalm 82 van een vergadering waar al die ‘goden’ samenzitten. Een hoogst bijzondere bestuursvergadering in de hemel is het, een ‘godenbanket’, zoals hier levendig geschilderd door Joachim Wtewael (1601). De vergadering, voorgezeten door oppergod El, wordt echter verstoord doordat er een onooglijk godje opstaat. Eentje die stennis schopt, eentje die het anders wil. De plannen en budgetten voor het komend jaar worden danig in de war geschopt  – en daar zitten die goden bepaald niet op te wachten. Maar dit kleine godje zet dóór en neemt het op voor de mensen ‘beneden’. Voor ons dus, bezet als we zijn door de machten en krachten die zich in ons leven aandienen. Om ons uit de routine van onze ‘goden’ te halen en ons te zetten in de richting van ware menselijkheid.

Aanstaande zondag om 10 uur in de Dorpskerk van Bloemendaal – voor wie prettig ‘gestoord’ het nieuwe (school-)jaar in wil.