Kerkdienst 24 april 2022

Voorganger: ds. Juup van Werkhoven-Romeijn Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
De Ark/kerk
Informatie:


Over de dienst

Terug naar Jeruzalem

Pasen, het feest van de bevrijding, het feest van de overwinning van het leven op de dood, ligt achter ons. Maar is er wat veranderd? Je kunt moedeloos worden als je het nieuws volgt. De oorlog in Oekraïne, en op zoveel andere plekken, de klimaatverandering, wereldwijde honger, onrecht, de leugen die regeert.
Schulte Nordholt dicht:

Zeggen ze dat Hij is opgestaan
waarom is de wereld dan dezelfde,
lijdt Hij zelf dan nog in al de zijnen,
sterft Hij dagelijks nog duizend doden,
altijd door zoals het immers is?

Zondag gaat het over twee leerlingen van Jezus die ook somber gestemd zijn. Ze waren als pelgrims voor het Pesachfeest in Jeruzalem, het feest van de bevrijding. Ze hadden gehoopt dat Jezus degene was die Israël zou bevrijden. Maar die hoop hebben ze laten varen. Voor hen is het nog geen Pasen. Teleurgesteld laten ze Jeruzalem achter zich. De stad van de vrede is een stad van moord en onrechtvaardigheid geworden, waar de leugen regeert en de waarheid in een schijnproces tegen Jezus werd verdraaid. Het is niet zo moeilijk om er de actualiteit van Marioepol in te zien.

Die twee leerlingen zijn niet de enige die Jeruzalem de rug hebben toegekeerd. Het is druk op de weg van Jeruzalem naar Emmaüs. Met mensen die het geloof de rug toe hebben gekeerd. Die de hoop hebben laten varen. Die verdriet en rouw hebben ondervonden en geen uitweg zien.

Maar het verhaal krijgt een bijzondere wending, waardoor die twee leerlingen de terugtocht naar Jeruzalem aanvaarden. Wat maakt nu dat ze zich omkeren?

Wat maakt dat zij weer moed en vertrouwen hebben gekregen. Hoop?

ds. Juup van Werkhoven- Romeijn

 

Collecte zonder contant geld: u kunt tijdens onze diensten met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 
Verwarming: het is soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.