Kerkdienst 23 september 2018

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Joke en Jan Ferdinand Hooikammer
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Lokale Raad van kerken/kussens. Lees verderop meer over de speciale collecteactie voor blauwe kussens.
Informatie:

Voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

Lees meer over de speciale collecteactie voor blauwe kussens (collecte diaconie).

 

Dienst van Schrift en Tafel

Over de dienst: 
Gunnen wij elkaar en onszelf een nieuw begin? 
Hoe vaak gebeurt het niet dat je, zonder dat je het in de gaten hebt, verstrikt raakt in bepaalde patronen van denken en leven. Dat het wordt als een gevangenis waar je niet meer uit komt. Je zou wel willen maar op de een of andere manier lukt het maar niet. Of je bent er zo mee vergroeid geraakt dat je niet anders meer zou willen. Het kan zomaar gebeuren in een huwelijk, in je werk maar ook in je politieke en religieuze overtuigingen. Je zit zo opgesloten in je ‘bubbel’ dat je helemaal niet meer weet dat het anders zou kunnen. ‘Slavernij’ noemt het bijbelverhaal dat.

Zondag lezen we verder in het boek Jozua. Voordat de dikke muren van Jericho kunnen vallen, vindt er een massale besnijdenis plaats. De verteller hoopt van harte dat we het niet al te letterlijk zullen nemen. Van dat visioen van een andere, betere wereld horen we voortdurend in al die verhalen. En af en toe wordt het even getoond. Maar het kan zomaar op een afstand blijven, vergeten worden. Overspoeld worden door de waan van de dag. Het moet daarom in je vlees gaat zitten. ‘Besnijdenis van je hart’ noemt de apostel dat. Hier is het een teken van een nieuw begin voor iedereen. Of je het nu gelooft of niet. En als dat gebeurt, wordt het zomaar weer Pesach, Pasen. Uittocht uit slavenland betekent hier: opnieuw beginnen. Gevangenen worden bevrijd, schuld wordt kwijtgescholden, oud zeer wordt weggedaan. En er is genoeg te eten voor wie maar wil.

Zondag gaan we dit verhaal oefenen met matses en wijn. Dat de bevrijding maar in ons bloed mag gaan zitten. Voor wie hunkert naar een nieuw begin.