Kerkdienst 22 september 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum en Anne Brummelkamp
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
PKN Vredesweek/kerk
Informatie:

voor de dienst: inzameling van artikelen voor de Voedselbank

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.


Over de dienst:

‘Remember me, but ah! forget my fate’. In de indringende aria uit de opera ‘Dido en Aeneas’, horen we de koningin van Carthago smeken haar niet te vergeten als ze straks dood is. Een roep uit de diepste diepte is het. Deze smeekbede gaat verder dan alleen de vraag om nog eens aan haar te denken. Het is de bede om niet vergeefs te leven en te sterven. En daarmee een bede die raakt aan de kern van ieders existentie.

We horen in de donkere kerker van Angstland deze zelfde smeekbede uit de mond van Jozef. Als de droom van de schenker een droom blijkt over bevrijding en eerherstel, smeekt Jozef hem te gedenken. En daarmee vraagt hij niet nog eens aan hem te denken. Hij vraagt de schenker voor hem op te komen bij de Tiran van Egypte. Opdat Jozef net als die schenker, bevrijd wordt uit de gevangenis om zijn rol weer te kunnen spelen.

‘Gedenken’ is Hebreeuwse zin een hoogst actief gebeuren. Wanneer je iemand gedenkt dan zal dat aan je te merken zijn. Dat wordt die persoon levend en zichtbaar in wat jij doet en in wat je zegt. ‘Gedenken’ is dus nooit vrijblijvend. Als wij elkaar niet meer gedenken dan verpulvert onze samenleving.

Jozef toont zijn menselijke gezicht in een volstrekt onmenselijke kerker. Hij is degene die vanuit de diepste straks Angstland zal maken tot een land van leven, hoop en licht.

Voor wie snakt naar een menselijk gezichtspunt. En opdat we elkaar maar niet vergeten.