Kerkdienst 22 maart 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Matthijs Mesdag  – bas

 

LET OP: géén kerkdienst voor kerkgangers, lees meer

Collecten:
Voedselbank/kerk
Informatie:

40-dagentijd

In verband met het Coronavirus is het alleen mogelijk om de dienst live te volgen via radio bloemendaal. Ga vanaf 9.30 uur naar www.radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Collecte via app: u kunt thuis ook met uw smartphone geven aan de collecte via de GIVT-app. Lees meer. Dat werkt iets anders dan geven met de app tijdens de dienst, maar het werkt prima. In plaats van uw telefoon langs de collectezak te halen, selecteert u nu ‘Dorpskerk Bloemendaal’ in de lijst. U klikt vervolgens net als anders op ‘GEVEN’ en u heeft gegeven!

OVER DE DIENST
Wij leven in buitengewoon onzekere tijden. Alles wat gisteren nog waar leek, staat vandaag alweer op de helling. Dat wij vorige week nog met tal van mensen in alle innigheid verkeerden, lijkt maanden geleden. Na die bewuste persconferentie van vorige week donderdag is alles anders geworden. Wat we op veilige afstand leken te kunnen houden, dringt nu ook onze levens binnen. Met alle grote ingrijpende gevolgen van dien. In die kleine kwetsbare huiskamer, in de ziekenhuizen en op grote mondiale schaal. Ook bij mij dringt het besef nog maar heel langzaam door.
Hoe graag zouden we juist nu samenkomen. Liefst allemaal tegelijk in de schuilhutten die ons land rijk is. Grote en kleine kerken her en der. Maar het gaat niet. Het is onverstandig. En nu komt het er juist op aan dat we ons verstand erbij houden. Zoals ook onze premier dat zo zorgvuldig probeerde te doen deze week. Dus aanstaande zondag is ook de Dorpskerk van Bloemendaal nagenoeg leeg. In navolging van de Sjoel zorgen we wel dat de ‘minjan’ gehaald wordt. Afwisselend zullen er tien kerkenraadsleden de gemeente vertegenwoordigen. We hebben solist Matthijs Mesdag bereid gevonden voor ons de liederen te zingen en Dirk Out zit achter orgel en vleugel. We houden de vertrouwde gang van zaken op de zondag zoveel mogelijk intact, inclusief het gesprek met de kinderen. Onze Trui is bereid. Juist deze tijd smacht om herkenbare bakens. Maar nu dus wel allemaal online. Onwezenlijk. En mijn dominees hart bloedt.

Maar we gaan het wel doen. En we hopen dat u erbij bent. Achter uw scherm via radiobloemendaal.nl. En we gaan ‘gewoon’ verder met de verhalen over die ongehoorzame profeet Jona. Over boord gegooid in de zee en tegelijk opgevangen door een grote vis waarin hij nieuwe moed en geloof vond. Maar Jona blijft niet in de vis. Hij wordt op het droge gespuugd om de woorden te spreken die hem in zijn mond worden gelegd.
Hij dacht een donderpreek te houden. Zoals we die ook deze dagen tegenkomen. Dat God straft met ziekten en dat soort praat. Maar het aardige is dat de mensen van Nineve zijn woorden verstaan als kanswoorden, als woorden van genade. We dachten dat zo langzamerhand wij allemaal egoïsten geworden waren. Maar wat gebeurt er deze dagen ineens veel! Ongekende inzet in de zorg, initiatieven om kwetsbaren bij te staan, mensen die ondanks alle risico’s het toch wagen hun werk ten dienste van onze samenleving door te zetten. Jona had het niet gedacht. Maar het gebeurt toch. En God? De God van Jona geeft die boos gedachte stad een grote knipoog als hij al die mensen medemensen ziet worden. Zoiets had hij immers bedoeld ‘in den beginne’.

Tot zondag om 10 uur via http://www.radiobloemendaal.nl
En schroom niet uw dominee te bellen of te mailen deze dagen. We proberen er voor u te zijn. En weet: elke dag staat de kerk open voor u van 12 – 14 uur voor een kaarsje of even een moment van bezinning.

Goede moed en laten we elkaar een beetje in de gaten houden.
Ad van Nieuwpoort