Kerkdienst 2 juni 2019

Voorganger: ds. Christien Crouwel Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/Amnesty International
Informatie:

De zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren ligt er wat verloren bij. Het afscheid van Jezus laat een leegte achter die nog niet gevuld wordt door de Geest van Pinksteren. Het is dan ook niet vreemd dat deze zondag in de traditie de naam ‘Wezenzondag’ kreeg. Die naam is ontleend aan enkele woorden die Jezus tot zijn leerlingen spreekt, vlak voor zijn dood: ‘Ik laat jullie niet als wezen achter, ik kom bij jullie terug’ (Johannes 14: 18).

Naast deze belofte van Jezus klinkt een fragment uit ‘Het verstoorde leven’ van Etty Hillesum. Etty Hillesum was een Nederlandse jodin die in 1941 aan een dagboek begint, als poging de greep niet te verliezen op wat zij noemt ‘een wild dooreengegooid leven’. Zij is dan 27 jaar. Op 7 september 1943 wordt zij op transport gesteld naar Auschwitz. In haar dagboeken zoekt ze naar de bronnen van haar bestaan. Daarbij ontwikkelt ze een onorthodox, spiritueel bewustzijn.

In de dienst proberen we een relatie te leggen tussen de belofte van Jezus enerzijds en het dagboekfragment van Hillesum anderzijds.

 

foto Dorpskerk: Charles Duiff