Kerkdienst 2 februari 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
KIA-Oeganda/kerk
Informatie:

Live naar deze dienst kijken of luisteren?
Ga vanaf 9.30 uur naar Radio Bloemendaal luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

 

‘Gij zult niet onverschillig zijn’. Dit ‘elfde gebod’ werd tijdens de Auschwitz herdenking opnieuw geïntroduceerd door de 93 jarige journalist en overlevende Marian ‘Moshe’ Turski. ‘Auschwitz is namelijk niet uit de lucht komen vallen’, zo zei hij bij ‘de poort van de dood’ afgelopen maandag. Onverschilligheid is erger dan haat, zo zei ook Elie Wiesel ooit.

Onverschilligheid ligt ook deze dagen op de loer om ons aan te steken en beet te nemen. Erger dan welk virus ook maar. Dat we zo in onszelf en in onze eigen levens opgaan dat we geen ruimte meer over hebben om te horen en te zien wat er om ons heen gebeurt. Zo opgesloten in ons zelfgesprek en onze ‘bubbel’ dat elke ontvankelijkheid is verdoofd.

Misschien gaat het daar wel over in die doofstomme mens die bij de messiasman wordt gebracht, aanstaande zondag. Die mens die niet meer kan horen. Niet ontvankelijk meer is. Totaal in zichzelf geïsoleerd. Op slot. En daardoor ook niet meer de goede woorden kan vinden om te spreken. Over die mens gaat het aanstaande zondag. Misschien zijn wij het wel.

Deze in zichzelf opgesloten mens wordt niet aan zijn lot overgelaten. Hij wordt apart genomen. Er is iemand die zich om hem bekommert. Niet gemakkelijk op een afstand met wat goede woorden, maar heel fysiek. Uiterst existentieel. Van lichaam tot lichaam. Zijn vingers in zijn oren en zijn speeksel op zijn tong. Indringender kan het niet. En over dat gesloten en in zichzelf gekeerde leven van een schouders ophalende mens klinkt vervolgens het verlossende woord in de taal van de bevrijding: Effata! Ga open!

Effata! Dat woord wil ook graag aanstaande zondag vlees worden. Heel concreet en effectief. Opdat we durven open te gaan en niet onverschillig zullen blijven.