Kerkdienst 2 december 2018

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

De Cantorij o.l.v. Philien Schouten

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Rodedraadproject De Ark/kerk
Informatie:

Dienst van schrift en tafel
Collecten: je kunt u ook met je smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? 
Lees meer over de verwarming in de kerk in de winter

Over de dienst: 
‘Toeval bestaat niet’ zeggen we. Vooral religieuze mensen neigen er toe elk toeval uit te sluiten. Alles zou immers voorbestemd zijn. Van tevoren bedacht en gepland. Zo ziet vaak ook ons huidige seculiere leven eruit. Alles is tot in de puntjes gepland. Een carrière-route moet nauwgezet worden gevolgd. Het begint vaak al op het schoolplein. En we schrijven businessplannen om maar niets aan het toeval over te laten. We willen zekerheid. En veiligheid. We willen weten waar we aan toe zijn. En o wee als ons plannetje wordt verstoord. Doodeng vinden we dat.

Het kleine verhaal over Rut gaat over toeval. Dat meisje dat alles wat haar zekerheid gaf achterliet, gaat het leven in. Op hoop van zegen. Ze gaat het aan. Ze durft en waagt het. Kome wat komt, denkt ze. Ze is ontvankelijk voor wat komen gaat. Staat open voor elke ontmoeting. Ze gaat erop uit en ziet wel wat haar toevalt. Een en al leven is ze.

Rut is een adventsmeisje. Ze is vol verwachting. Nee, niets is gepland. Alles is onzeker. Wat kan immers zo’n vreemdelinge en weduwe verwachten van het leven? Maar juist dan gebeurt het. Op de velden van Bethlehem wordt ze gezien. Blijft ze niet onopgemerkt. Ze wordt gezien en gekend. Ze wordt uitgenodigd voor de grote ontmoeting van de liefde. Ze komt in de kring van de maaiers van de oogst, eet van het gerooste koren en drinkt uit de kruiken.

Een mensje dat ten dode was opgeschreven wordt het leven ingetrokken door wat haar verrassenderwijs toevalt.

We gaan dit verhaal vieren met matzes en wijn en de eerste adventsliederen. Voor wie snakt naar wat levenskracht.