Kerkdienst 19 januari 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
PKN-goed verhaal/kerk
Informatie:

Live naar deze dienst kijken of luisteren?
Ga naar radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

 

De intrigerende film ‘Hors Normes’ van de bekende filmmakers Toledano en Nakache gaat over twee groepen mensen voor wie in onze maatschappij geen plaats is. Ernstig autistische mensen en randgroepjongeren met een crimineel verleden. Mensen die in geen enkel protocol passen en waar niemand raad mee weet. De medische zorg kan de eerste groep alleen maar platspuiten en de tweede groep glipt steeds maar weer tussen de vingers van politie en justitie. Maar dan zijn daar de joodse Bruno en de moslim Malek die deze groepen met elkaar in contact brengen. De randgroepjongeren worden de begeleiders van de ernstig autistische mensen. En dan gebeurt er wat niemand voor mogelijk houdt. Ineens vinden er af en toe ontmoetingen plaats waarin deze mensen even tot mensen worden.

Aan deze film moest ik denken bij een fascinerend fragment uit het verhaal van Markus. Over een mens die nergens past. Die vertoeft tussen de graven en in holen. Een mens waar niemand raad mee weet. Mensen op afstand houdt en zichzelf pijnigt met stenen. Bezet door machten die hem uit elkaar scheuren. Alles is al geprobeerd maar niets helpt om deze mens weer mens te laten zijn. Totdat er iemand is die alleen maar aan hem vraagt: Wat is jouw naam? Het antwoord spreekt boekdelen: ‘Legioen is mijn naam’.

Over een versplinterd mens gaat het aanstaande zondag. Een mens die nog weleens dichter bij ons zou kunnen staan dan wij vermoeden. Een mens bezet door machten en stemmen die hem verhinderen mens te worden. De Messiasman gaat hem niet uit de weg, maar spreekt hem aan en wordt een medemens. De geesten die deze mens bezetten, vluchten in tweeduizend wilde zwijnen die vervolgens in zee kopje onder gaan. Net als de Farao en zijn manschappen.

Niet bepaald een zoetsappig verhaaltje. Maar een verontrustend, bevrijdend woord.