Kerkdienst 17 mei 2020

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Matthijs Mesdag – Bas
Maarten Bogaers – Gitaar en zang

 

LET OP: géén kerkdienst voor kerkgangers, luister óf kijk de dienst online via www.radiobloemendaal.nl

Collecten:
Voedselbank/kerk
Informatie:
‘De mensen hebben een uitweg nodig. Je moet ze perspectief bieden’, aldus de burgemeester van Tilburg op de voorpagina van mijn ochtendkrant. En daartegenover staat de ziekenhuisdirecteur die zegt: ‘Als het weer misgaat, is de crisis veel lastiger op te vangen dan twee maanden geleden.’ Twee waarheden waartussen wij deze dagen laveren. En waartussen wij misschien wel een leven lang aan het laveren zijn. Leven tussen hoop en vrees. Tussen goed zorgen en bezorgd zijn. Zaken die opnieuw geoefend moeten worden, nu wij zo langzamerhand erachter komen dat het leven niet meer zo maakbaar is als wij een paar weken geleden nog dachten.

Precies dit wordt ook geoefend in het woestijnverhaal uit Tenach. Het slavenvolk krijgt de kans om te leren leven. Maar hoe doe je dat als niets meer vanzelfsprekend is? Opnieuw mort het volk. En de complottheorieën zijn niet van de lucht. ‘Ze hebben ons in de woestijn gezet om ons te laten sterven’. Daarbij vergeleken is Robert Jensen nog mild. Het is het leven dat wordt voortgedreven door angst en wantrouwen. Vind je het gek als je jaren bent opgehitst door de willekeur van slavendrijvers? Maar hoe leer je dan anders te leven? Hoe oefen je dan genadeleven?

Het ligt voor het oprapen. Niet ergens in de hemel maar zomaar voor je voeten. Je struikelt er bijna over. ‘Manna’ noemen ze het. Wat is dat? Leven in vertrouwen? ‘Vertrouwen is goed, controle is beter…’, zo dachten we. Maar als we nu elke controle kwijt zijn? Menselijk leven is durven leven bij de dag, zo wil het woestijnverhaal. Menselijke maat. Niet hamsteren maar erop vertrouwen dat het morgen ook weer gaat lukken. Dat we genoeg hebben aan de dag van vandaag. En dat we een maal in de week ook van ophouden weten. Leren los te laten. En dan te merken dat in de leegte het leven soms zomaar zoet wordt. Woestijnlessen zijn het. Alsof het voor vandaag geschreven is.

Aanstaande zondag zoeken we weer wat manna in de woestijn. En omdat wij even onze adem moeten inhouden zingt voor ons Matthijs Mesdag ‘Huygens’ en heeft Maarten Bogaers een nieuw liedje op gitaar. Schakel graag weer om 10 uur in op de livestream van radiobloemendaal.nl!

Voor wie snakt naar wat vertrouwen…

 

Live kijken of luisteren

In verband met het Coronavirus is het alleen mogelijk om de dienst live online te luisteren óf kijken.
U doet dat via Radio Bloemendaal. Ook om te kijken. Ga vanaf 9.45 uur naar www.radiobloemendaal.nl. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken óf te luisteren. Luisteren kan ook met de app of door in Sonos naar Radio Bloemendaal te zoeken.

.