Kerkdienst 17 maart 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Jasperina Verheij – Fluit

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/stichting Hospice Haarlem
Informatie:

40-dagentijd


Kinderkring: Kinderprogramma Op weg naar Pasen
Collecte zonder contant geld: u kunt nu tijdens onze diensten ook met uw smartphone geven aan de collectes via de GIVT-app. Lees meer
Verwarming: in de winter is het soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk

Nog meer vieren en bezinnen? Bekijk ons programma 40-dagentijd.

Over de dienst:

Laten we ze openlaten: onze deuren, onze ramen, onze geesten.
Laten we pantsers afleggen, en het en de andere tegemoet treden.
Laten we slapende honden keihard wakker maken…

Griet Op de Beeck

 

Is er in onze vaak volle levens nog wel plaats voor een tegenstem? Een kritische spiegel? Of zijn we vooral druk bezig onze pantsers dicht te houden voor de kritische vragen? Houden we het liefst de stem die ons wil wakker schudden buiten de deur? Een stem die ons misschien wel wil herinneren aan wie we zijn, aan onze roeping. Een stem die ons zogenaamd ongestoorde bestaan bevraagt. Durven we af en toe nog weleens in een kritische spiegel te kijken of zoeken we alleen maar de bevestiging van ons zelfvoldane leventje?

In het profetenboek Koningen komen we een zeer welgestelde vrouw tegen. Het gaat haar schijnbaar goed. Ze heeft niet veel meer nodig in haar leven, zo lijkt het. Maar achter dat blinkende welvaren gaat, zo blijkt, angst en verdriet schuil. Niemand heeft het in de gaten. Ze leeft haar leventje. Totdat zij een profeet in huis haalt. Ze maakt ruimte in haar leven voor een tegenstem met alle gevolgen van dien. Na korte tijd kan ze haar verdriet en angst niet meer verbloemen. En zonder dat ze erom vroeg, wordt haar een nieuwe toekomst geschonken.

We lezen aanstaande zondag het aangrijpende verhaal over de Sunamitische vrouw die voor de profeet Elisa ruimte maakt en daardoor pas echt tot leven komt. Hoe een aloud verhaal zomaar ineens razend actueel kan worden.

Voor wie de kritische spiegel niet uit weg wil gaan.