Kerkdienst 16 augustus 2020

Voorganger: ds. John Vrijhof Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Let op: in verband met corona is de kerkdienst slechts toegankelijk voor 50 van tevoren aangemelde deelnemers. Aanmelden kan tot donderdag 12.00 uur via het kerkelijk bureau: 023 -524 1913.

Voor alle anderen geldt: luister of kijk de dienst online via Radio Bloemendaal.

Voor liturgie:
Klik op het boekicoon hieronder

Collecten:
De Ark internationaal/kerk
Informatie:

Over de dienst:
We lezen a.s. zondag volgens het oecumenisch leesrooster het verhaal van de Kananese vrouw, dit verhaal staat in Mattheus 15; 21-28. In het Marcus evangelie komt dit verhaal ook voor maar daar wordt er gesproken van “een Griekse vrouw van geboorte uit Syro-fenicië”. Het moet vooral duidelijk worden dat zij een buitenlandse is. Jezus komt haar tegen op weg naar Tyrus en Sidon en is dus ook “als het ware” – grenzen lagen toen niet zo duidelijk – in het buitenland. De woorden die Jezus spreekt zijn onaardig, ja zelfs beledigend. De vrouw negeert die woorden en Jezus verandert van gedachte en daarna verandert Jezus zelfs van richting. Vanaf dit moment gaat Jezus richting Jeruzalem en kondigt zijn lijden aan, opvallend is dat dit keerpunt in alle evangeliën is waar te nemen. Een weg, “weg van Jeruzalem” – en op die weg gebeuren vooral zaken met betrekking op Israël – en vervolgens een weg “richting Jeruzalem” – en dan gebeuren er vooral zaken die betrekking hebben op de volken van de wereld. En dan, op die weg naar Jeruzalem, kondigt Jezus herhaaldelijk zijn lijden aan en lijken sommige zaken zich te herhalen bijvoorbeeld; een tweede wonderbaarlijke spijziging, een tweede uitzending van de discipelen. Kortom a.s. zondag lezen we een omkeermoment in het evangelie, een omkeerpunt in de weg van Jezus.

ds. John Vrijhof

Live kijken of luisteren:
In verband met het coronavirus kan slechts een beperkte groep mensen deelnemen aan de kerkdienst. Opgeven hiervoor kan bij het kerkelijk bureau. Voor de anderen is het mogelijk om de dienst live online te luisteren of kijken. U doet dat via Radio Bloemendaal. Ook om te kijken. Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal.
Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren. Luisteren kan ook met de app of door in Sonos naar Radio Bloemendaal te zoeken.