Kerkdienst 15 maart 2020

Voorganger: ds. Tjitske de Vries-Meijer Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

LET OP: géén kerkdienst voor kerkgangers, lees meer

Informatie:

40-dagentijd

In verband met het Coronavirus is het alleen mogelijk om de dienst live te volgen via radio bloemendaal. Ga vanaf 9.30 uur naar www.radiobloemendaal.nl, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Over de dienst:
Op de derde zondag van de veertig dagen voorafgaand aan Pasen staan we stil bij een gedeelte uit het Bijbelboek Jeremia
 (31: 31 -34). God spreekt daar over een dag waarop hij een nieuw verbond met zijn volk Israel zal aangaan. De oudste verwijzing naar het begrip ‘verbond’ vinden we in het Bijbelboek Exodus. Dat wordt wel het verbondsboek genoemd. Maar ook in andere boeken komt dit begrip ter sprake. God is in de eerste vijf boeken van de Bijbel de verbondspartner. Een verbond is te vergelijken met geregistreerd partnerschap: je maakt afspraken dat je voor elkaar zorg zult dragen in emotioneel, politiek, militair, financieel en religieus opzicht. Een gereguleerde vorm van solidariteit.
Maar het blijkt onmogelijk voor mensen om een verbond met God te blijven volhouden. Nu wordt het woord voor verbond ook wel vertaald met testament. Aan het eind van de tweede eeuw komen we voor het eerst de benaming Nieuwe Testament tegen. Daaruit lezen we een gedeelte uit het evangelie van Johannes (12: 20 – 33). Een aantal mensen stelt daar de vraag: ‘Wij willen Jezus zien’. Een vraag die zich mogelijk opdringt aan een ieder van ons in deze tijd. Een vraag die een antwoord krijgt met een universeel verbondskarakter in de vorm van het Kruis. Een kerk zonder grenzen!