Kerkdienst 14 november 2021

Voorganger: mw. ds. Mirjam Elbers Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
M.M.v:

 

Over Mirjam Elbers
Voorganger Mirjam Elbers verhuisde samen met haar man Ad van Nieuwpoort en dochter Trui vorig jaar naar Den Haag. Mirjam is opgeleid als bijbels-theoloog en ging vaker voor in onze kerkdiensten, waarbij ze de koppeling met werk en gezin niet schuwde. Overdag is zij fulltime werkzaam als acquirerend uitgever op het gebied van de Griekse en Romeinse oudheid bij Brill in Leiden.

Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
Bon Timoun/kerk
Informatie:

 

Over de dienst

Wie zijn wij? Losgezongen van de natuurlijke verbanden van gemeenschap, kerk of zuil, zijn we meer dan ooit bezig met de vraag naar onze ‘identiteit’. Vroeger waren we gewoon wat onze ouders ook waren.
Daarna kwam de prestatiemaatschappij: wie je bent, is wat je er zelf van maakt. Je bent wat je presteert. We zitten er nog middenin, als je het mij vraagt.
Met een door en door gestresste en oververhitte samenleving als gevolg.

Zijn wij inderdaad de optelsom van onze genen, onze natuur en onze prestaties? Johannes de Doper zegt het in de tekst van komende zondag een beetje anders. Hij zegt “Ik ben de Christus niet”. Is dat valse bescheidenheid? Of is het weer zo’n typisch calvinistisch zondebesef? Het staat in schril contrast met de “Ik ben”- uitspraken van Jezus die we door heel het Johannes-evangelie heen horen: ik ben het brood des levens, ik ben de goede Herder, en nog vele meer. Er is iemand die het wél is. Zodat Johannes kan zeggen: “Ik ben het níet”.

Dat is niet bepaald een belijdenis die mooi op een vlag of flyer kan. Tussen ‘black lives’, ‘gay pride’ en ‘christelijke identiteit’ steekt het schraal af. Met zo’n slogan kom je in deze wereld niet ver. Stel je voor dat de kerk op haar deur zou schrijven “Wij zijn het niet”…

En toch. Is het ook niet een kleine bevrijding? Bevrijding van de prangende vragen, die een mens soms tot op het sterfbed achtervolgen, over wie we zijn en wat we allemaal wel (niet) gedaan en geloofd hebben. Misschien wel een broodnodig woord. Om weer een beetje mens te worden. Hartelijk welkom daartoe, aanstaande zondag in de Bloemendaalse Dorpskerk!

ds. Mirjam Elbers

 

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.