Kerkdienst 13 januari 2019

Voorganger: ds. Niek Scholten Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/Nederlands Bijbelgenootschap
Informatie:

Na de dienst: verkoop van Fairtrade-artikelen

Over de dienst: 
Deze zondag is er het verhaal van de doop van Jezus. Johannes de doper, van wie we sinds zijn geboorte niets meer gehoord hebben, duikt op in de woestijn. Aan het begin van Lukas 3 wordt hij geïntroduceerd. Prachtig hoe daar het Woord van God lángs zeven hoge ‘piefen’ komt en hen voorbij gaat om dan bij die man in dat niemandsland van de woestijn terecht te komen. Dié zal de hoge heren confronteren met de ‘omgekeerde wereld’ die ook wel ‘Gods Koninkrijk’ genoemd wordt: vanuit de diepte van het menselijk bestaan en niet vanuit ‘de hoogte’.
En inderdaad: deze figuur blijkt aan niets of niemand gebonden, behalve aan dat Woord. ‘Stam je af van Abraham? Dat zegt niets’, preekt hij, ‘je dáden zullen laten zien uit welk hout je gesneden bent’.

Du moment dat men zich begint af te vragen of híj dan misschien de Messias is, wijst Johannes van zichzelf af. Zonder een naam te noemen wijst hij een nóg radicaler figuur aan die niet met water, maar met vuur en heilige Geest zal dopen.
Dat is maar goed ook, want intussen zal Johannes door toedoen van koning Herodes worden opgesloten.

Nadat dit door Lukas is gemeld, vertelt hij hoe nu ook Jezus zich laat dopen. Door wié eigenlijk, vraag je je af na het voorgaande. Hoe dan ook: degene die doopt met vuur en Heilige Geest zal vooraleerst die doop zélf ondergaan!