Kerkdienst 11 september 2022

Voorganger: ds. Jessa van der Vaart Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
PKN Jong Protestant/kerk
Informatie:

LET OP: in verband met de jaarmarkt is de kerk met de auto niet goed te bereiken

Over de dienst:
Vanaf aanstaande zondag 11 september zal in een vijftal diensten – verspreid over de zondagen tot november – de profeet Elia centraal staan. In tegenstelling tot andere profeten, zoals bijvoorbeeld Jesaja of Ezechiël, heeft hij niet een naar hem genoemd Bijbelboek. Elia speelt zijn rol in het boek Koningen en dat is veelzeggend. Naast een koning verschijnt in de Bijbel namelijk vaak een profeet die hem bij de les houdt van wat goed, menselijk en rechtvaardig is. En in hoeverre zit Achab, de koning waar Elia mee te maken heeft, op dat spoor?

Meteen bij zijn introductie blijkt dat Achab de Baäl dient: de god die je ‘Hebbert’ kunt noemen. In de geest van deze god creëert hij een samenleving van welvaart en groei. Die heeft echter ook een schaduwkant: er zijn mensen die niet mee kunnen komen in het succesverhaal, die het onderspit delven. Net als de God van Israël is Elia daar te vinden: bij de weduwe, de wees en de vreemdeling. Hij komt op de plaatsen waar wij niet van willen weten, wijst op wat wij niet willen zien. Zo vertegenwoordigt de profeet de kritische tegenstem die erop wijst dat koning Achab zijn land naar de ondergang brengt.

In de Kinderkring
De kinderen gaan de komende weken ook aan de slag met verhalen over Elia. Aanstaande zondag doen ze dat aan de hand van het thema ‘Koning en profeet’. Een profeet is geen waarzegger, maar een ‘zegger van waarheid ‘(N. ter Linden). Dat betekent dat hij soms tegen de groep in moet gaan. Kun je je voorstellen dat je dat doet? En wanneer?

 

Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

COLLECTE ZONDER CONTANT GELD
U kunt tijdens onze diensten met uw smartphone geven aan de collectes via GIVT. Meer weten? Ook kunt u geven door middel van collectebonnen.