Kerkdienst 10 september 2023

Voorganger: ds. Jessa van der Vaart Orgel:
Dirk Out
Aanvang:
10:00
M.M.v:

Livestream
Ga vanaf 9.45 uur naar Radio Bloemendaal. Daar verschijnt op de homepage een knop om live te kijken of te luisteren.

Voor de liturgie klikt u op het boekicoon hieronder

Collecten:
Stichting voor Vluchteling-Studenten/kerk
Informatie:


Over de dienst

Op zondag 10 september maken we een begin met een serie verhalen uit het boek Richteren. Daarin verschijnt een aantal kleurrijke figuren: Gideon met zijn ongeregelde bende, Simson met de lange haren vol kracht, Debora en Jaël die dapperder zijn dan een generaal. Anders dan de titel van het boek doet vermoeden spelen zij niet de rol van rechters die oordelen in een rechtbank, maar van bevrijders. Steeds als de kinderen van Israël afdwalen van de weg van God en in de ellende terechtkomen, staat er een richter op om het volk te helpen.

Deze zondag is dat Ehud (Richteren 3). Hij neemt het op tegen koning Eglon van Moab, die de kinderen van Israël heeft onderworpen aan zijn macht. Tot grote schrik van de lezer ruimt Ehud deze koning op niet bepaald subtiele wijze uit de weg. Gaat het hier om een tirannenmoord? De humor in het verhaal doet meer vermoeden: de macht van koning Eglon wordt op geestige wijze doorgeprikt. En misschien wordt daarmee nog iets aan de kaak gesteld, want “een volk dat voor tirannen zwicht…” Dus opnieuw stelt dit verhaal ook aan de hoorder een kritische vraag: waar buig je voor? En wie of wat doet je opstaan?

In deze dienst worden Jan van der Kroon en Henk ter Steege herbevestigd in het ambt van diaken en ouderling en nemen Carolien Oosterhof en Kees van Riessen afscheid als ouderling en ouderling-kerkrentmeester.