Kerkdienst 10 november 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
UAF/kerk
Informatie:

Live naar deze dienst kijken of luisteren? Ga vanaf 9.30 uur naar RB, luister via de app of zoek in Sonos naar Radio Bloemendaal.

Na de dienst: verkoop van Fairtrade-artikelen

 

Hoezeer kan de waan van de dag je in de greep hebben. Dat je maar doorgaat. Zonder even stil te staan. Zonder te beseffen waar je mee bezig bent. Je wordt meegesleurd door de impulsen van de dag. En je doet dingen zonder je ervan bewust te zijn waarom. Het is het korte termijn leven waar we allemaal door zijn besmet. Een soort ‘knip en plakwerk bestaan’. We zien het in de politiek, in het maatschappelijk leven en ook in de kerk. Maar eerste en vooral ook in ons eigen leven. Een leven losgezongen van de bron. We doen maar wat en laten ons leiden door de geesten van de tijd.

 

Je zou het niet verwachten, maar ook Jozef heeft er last van. Hij die dromen droomde over een andere wereld. Een wereld waarin mensen instaan voor elkaar. Aandacht hebben voor het kwetsbare. Aandacht voor wie niet zo makkelijk mee kan komen. Ontroerd was hij toen hij hoorde dat zijn ene broer het opnam voor de kleinste. Daar was het Jozef immers om te doen. Tegen ‘het recht van de sterkste’ in, werd zijn motto: ‘de laatsten worden de eersten en de kleinste gaat voorop’. Precies zoals het ooit nog gehoord werd uit zijn grootmoeders mond.

 

Maar Jozef is het kwijt. Hij is het vergeten. Hij is een beetje een Egyptenaar geworden. De waan van de dag heeft hem in zijn greep. We zien hem bij het sterfbed van zijn vader zitten. En als Jozef hem zijn twee zonen voorzet om hen door zijn vader te laten zegenen, wil hij de oudste prioriteit geven boven de jongste. Prioriteit aan de natuurwet. Hij is even zijn dromen kwijt en is gaan denken zoals overal gedacht wordt. Maar zijn vader weet van iets anders. Weet van deze wereld anders.

 

Nee, dat leer je niet tijdens een duinwandeling. Daar heb je die aloude bron voor nodig. Dat weerbarstige verhaal dat een andere manier van leven voorstaat. Anders dan dat korte termijn leven van ons.

 

Zondag kunnen we ons weer even opladen aan het verhaal dat je nergens anders hoort…