Kerkdienst 10 maart 2019

Voorganger: dr. Ad van Nieuwpoort Orgel:
Agnes van Bekkum
Aanvang:
10:00
Kinderkring:
Kinderkring voor alle kinderen van de basisschool. Ga hieronder naar het Kinderprogramma Op weg naar Pasen
Crèche:
Crèche voor kinderen van 0-4 jaar
Collecten:
kerk/KIA-Cuba
Informatie:

40-dagentijd


Kinderkring: Kinderprogramma Op weg naar Pasen
Collecte zonder contant geld: u kunt nu tijdens onze diensten ook met uw smartphone geven aan de collectes via de GIVT-app. Lees meer
Verwarming: in de winter is het soms wat frisser in de kerk. Dat heeft een reden. Lees over de verwarming in de kerk
Na de dienst: verkoop van Fairtrade-artkelen

Nog meer vieren en bezinnen? Bekijk ons 40-dagentijd-programma

Over de dienst: 

Wij leven in een tijd van transitie. Op allerlei vlak wordt gemerkt dat de patronen waarin wij denken en werken nauwelijks meer voldoen. We hebben met elkaar tal van instituties in het leven geroepen die barsten beginnen te vertonen en niet meer doen waarvoor ze ooit in het leven zijn geroepen. We zien dat in het onderwijs, in de zorg, in de politiek en in de kerk. Maar we zien het ook aan de wijze waarop wij vandaag omgaan met de zachte waarden in onze samenleving. De laatste aflevering van ‘De luizenmoeder’ is daar een sprekend voorbeeld van. Velen smachten naar bezinning maar weten niet hoe. Lange denk- en verhalentradities zijn vergeten waardoor een inspirerend referentiekader ontbreekt. Ook in ons kleine mensenleven. Waar vallen we op terug? Met welk verhaal leven we?

De veertigdagentijd, zoals deze weken voor Pasen genoemd worden, is bij uitstek de tijd om daarbij stil te staan. Waar was het nu ook al weer allemaal om begonnen? Wat zijn de kernwaarden die we willen hooghouden? En wat houdt ons tegen om nieuwe stappen te zetten? Veertigdagentijd is tekentafeltijd.

In het aloude maar razend actuele verhaal over de profeten Elia en Elisa wordt teruggegaan naar de tekentafel. In een wereld waarin totaal vergeten is wat een slaaf tot mens maakt, volgen ze samen de weg van de uittocht terug. Ze gaan beiden op zoek naar dat spoor van bevrijding uit benauwdheid. Stapje voor stapje.

Op de grond ligt de profetenmantel. Hij ligt daar voor het oprapen. Wie trekt hem aan? Wie waagt het oude, vastgeroeste patronen van denken en leven te doorbreken? Wie durft een spoor van bevrijding te trekken?

Daarover gaat het aanstaande zondag. We gaan terug naar de tekentafel. Omdat het nodig is.